LIVE Război în Ucraina, ziua 544: Depozitele de gaz ale UE sunt 90% pline / Ucraina va primi până la 61 de avioane F-16 de la Olanda și Danemarca / Lukașenko l-a felicitat pe președintele Ungariei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Olanda și Danemarca au anunțat că vor dona Ucrainei până la 61 de avioane de luptă F-16, după ce pregătirea piloților va fi finalizată în mod satisfăcător, în contextul în care Zelenski a vizitat ambele țări după luni de solicitări de a consolida forțele aeriene ale Kievului. Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat că țara sa va furniza 19 avioane – „sperăm” că șase în jurul anului nou, alte opt anul viitor și restul de cinci în 2025. Premierul Olandez Mark Rutte nu a avansat o cifră exactă privind donația țării sale, dar a spus că Olanda are 42 de aparate în forțele sale aeriene.

Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 544, LIVETEXT:

07:32 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni de contraofensivă pe cel puțin două sectoare ale frontului și au avansat în apropiere de Robotyne în weekend, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni de contraofensivă în direcțiile Melitopol (vestul regiunii Zaporojie) și Berdyansk (vestul regiunii Donețk-estul regiunii Zaporojia).

Un blogger de război rus a afirmat că forțele rusești continuă să se confrunte cu probleme legate de capacitățile de contrabaterie pe toate sectoarele frontului, dar în special în direcția Zaporojie. Acesta a spus, de asemenea, că unitățile rusești se confruntă cu o lipsă de ofițeri din cauza pierderilor de personal și că soldații comandă unele companii rusești.

07:01 Rezervele de gaz ale UE sunt pline 90%, cu două luni şi jumătate înaintea termenului fixat de 1 noiembrie, continentul este bine pregătit pentru iarna viitoare pe fondul volatilităţii pieţelor.

În urma invadării Ucrainei de către Moscova şi a reducerii drastice a aprovizionării din Rusia, cei 27 au adoptat în iunie 2022 un cadru legislativ care îi obligă să ajungă, colectiv, la un grad de umplere a stocurilor de gaz de 90% la 1 noiembrie în fiecare an.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Danemarca s-a angajat să trimită 19 avioane F-16. Imagini cu Volodimir Zelenski și prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen într-un avion de luptă. Ministrul danez al apărării: „Sunt mândru că Danemarca, împreună cu Olanda, va dona avioane de luptă F-16 Ucrainei”. Zelenski spune că va primi 42 de avioane.
  • Piloţii ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat presei ucrainene.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, îi sfătuiește pe analiștii occidentali care au îndoieli în legătură cu contraofensiva lansată în luna iunie sa să fie „prudenți cu previziunile și predicțiile lor pe termen lung”.
  • Agenţia spaţială a Rusiei, Roskosmos, a anunţat că a pierdut contactul cu sonda lunară la scurt timp după ce a apărut o problemă, sâmbătă, în timp ce era dirijată pentru a intra pe orbita de preaselenizare.
  • Dictatorul belarus Alexandru Lukașenko l-a felicitat pe președintele Ungariei Katalin Novak, spunând că ambele țări au „abordări similare” cu privire la „cele mai importante probleme”.
  • O tentativă de atac cu drone a avut loc duminică dimineaţă în regiunea Rostov, a anunţat Vasili Golubev, guvernatorul regiunii aflate la graniţa cu Ucraina, în al cărei principal oraş, Rostov pe Don, se află comandamentul operaţiunii militare lansate de Rusia în Ucraina.
  • Zelenski a promis un răspuns dur după ce cel puțin șapte persoane au fost ucise și 144 au fost rănite în urma unui atac „josnic” cu rachete rusești care a lovit un teatru și o piață centrală din orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei. „Sunt sigur că soldații noștri vor da un răspuns Rusiei pentru acest atac terorist. Un răspuns notabil”, a declarat Zelenski.

—————–

spot_imgspot_img