LIVE Război în Ucraina, ziua 58: Rusia pregătește un referendum în Herson și Zaporojie, acuză Zelenski / Moscova a respins un armistițiu de Paște

0

În ziua 58 a războiului din Ucraina luptătorii ucraineni rezistă în ultima lor redută din Mariupol după ce Vladimir Putin a susținut că a obținut victoria în cea mai mare bătălie din război, declarând orașul-port “eliberat” după săptămâni de bombardamente neîncetate.

Blindat rusesc distrus în UcrainaFoto: Twitter

Cele mai importante evenimente de vineri privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

07:00 Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a informațiilor recente

  • Volodimir Zelenski a spus că forțele rusești controlează cea mai mare parte a Mariupolului, dar că trupele ucrainene rămân într-o parte a acestuia. Aproximativ 120.000 de civili nu au putut să plece, a adăugat el.
  • Putin este singurul care poate decide soarta civililor încă blocați în Mariupol, a declarat primarul Vadym Boichenko pentru Reuters, afirmând că imaginile din satelit ale unei gropi comune sunt dovada că rușii îngroapă cadavrele pentru a ascunde numărul victimelor.
  • Forțele rusești au capturat 42 de sate în estul regiunii Donețk, a declarat un consilier al șefului de stat major al lui Zelenskiy pentru televiziunea ucraineană.
  • Forțele rusești avansează spre Kramatorsk, tot în est, care continuă să fie lovit cu rachete, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
  • Primarul din Harkov, al doilea oraș din Ucraina, spune că acesta este supus unui bombardament intens.
  • Joe Biden a promis 800 de milioane de dolari în armament suplimentar pentru Ucraina și a declarat că va cere Congresului mai mulți bani pentru a ajuta armata ucraineană.
  • Zelenski a exclus posibilitatea de a merge la Moscova pentru discuții directe cu liderii ruși privind încetarea războiului. El a declarat că Rusia a respins propunerea de armistițiu de Paște.
  • Ucraina lucrează cu avocații la un mecanism de utilizare a fondurilor rusești înghețate pentru a o compensa pentru pierderile sale economice, a declarat ministrul său de justiție
  • Guvernatorul băncii centrale a Ucrainei a declarat că țara se așteaptă să piardă o treime din PIB-ul său în 2022.

06:43Rusia pregăteşte un referendum fals în regiunile Herson şi Zaporojie, acuză Zelenski

02:10 Guvernatorul Luhansk: Este a treia oară când Rusia minte că a ocupat oraşul Rubijne

00:50Ucraina afirmă că l-a ucis pe liderul batalionului “Sparta” al separatiștilor din Doneţk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *