LIVE Război în Ucraina, ziua 600:

0

Vladimir Putin încearcă să tempereze așteptările privind avansuri semnificative ale Rusiei în jurul Avdiivka din regiunea Donețk. Președintele rus a afirmat într-un interviu la televiziunea de stat că forțele rusești desfășoară o „apărare activă” în direcțiile Avdiivka, Kupyansk și Zaporojie. Este puțin probabil ca forțele Moscovei să facă progrese semnificative sau să taie accesul forțelor ucrainene către oraș pe termen scurt, iar eventualele progrese la scară largă ar necesita angajamente ample și prelungite de soldați și echipamente, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Soldat rus în zona ZaporojieFoto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 600, LIVETEXT:

06:35Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a sosit la Beijing, înaintea unei vizite aşteptate în China a preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia celui de-al treilea forum al Noilor drumuri ale mătăsii.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Atacul major pe care Rusia l-a lansat marți în Donețk, eșuează, susține un comandant ucrainean, în timp ce forțele Moscovei suferă pierderi serioase. Colonelul Dmitro Lisiulk, comandantul brigăzii separate de asalt montan 128 din Ucraina, a declarat că nu există nicio posibilitate ca armata rusă să pătrundă în orașul Avdiivka.
  • Preşedintele Armeniei, Vahagn Haciaturian, a promulgat o decizie a parlamentului armean de ratificare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI), după scurte dezbateri pe marginea acestui proiect, care a stârnit mânia Rusiei.
  • Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat duminică oficiali locali. Două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în zona Herson, după ce peste 100 de obuze au bombardat regiunea în weekend, a scris guvernatorul local, Oleksandr Prokudin, pe rețelele de socializare, potrivit AP.
  • Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că un nou pachet de armament pentru Israel și Ucraina va fi semnificativ mai mare de 2 miliarde de dolari. Sullivan a spus că Joe Biden va avea negocieri ample cu Congresul SUA în această săptămână cu privire la necesitatea aprobării pachetului.
  • Forțele rusești și-au îmbunătățit pozițiile de-a lungul aproape întregii linii de contact în Ucraina, a declarat duminică Vladimir Putin. „Ceea ce se întâmplă acum de-a lungul întregii lungimi a [liniei de] contact se numește apărare activă”, a afirmat președintele rus.
  • Volodimir Zelenski a mulțumit trupelor din zonele în care luptele au fost „deosebit de fierbinți”. „Le mulțumesc tuturor celor care își mențin pozițiile și distrug trupele rusești”, a spus președintele ucrainean, menționând Avdiivka, Mariinka și alte locații cheie din regiunea Donețk.
  • Ucraina făce eforturi pentru a evacua aproape 260 dintre cetățenii săi din Gaza și pentru a scoate alți ucraineni din Israel, a declarat duminică Zelenski.

——————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *