LIVE Război în Ucraina, ziua 601: Rusia vrea să străpungă apărarea ucraineană în nord-est – general / Vladimir Putin a sosit în China / Zelenski: Pregătim măsuri de apărare a infrastructurii care nu au mai fost folosite până acum

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rusia urmărește să străpungă apărarea ucraineană în zona nord-estică Kupiansk-Lîman, după o intensificare bruscă a luptelor, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi. „Inamicul se pregătește, se pregătește serios pentru acțiuni ofensive, aducând efective. Scopul principal este de a sparge apărarea trupelor noastre și de a ne recuceri teritoriul”, a spus Syrskyi pe Telegram. Ministerul rus al Apărării a confirmat activitatea militară intensă în zonă, afirmând că trupele sale au respins 10 atacuri ucrainene în zona Kupiansk și alte două în zona adiacentă Lîman.

Poziție rusească în zona KupyanskFoto: AFP / AFP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 601, LIVETEXT:

07:40 Rusia a lansat azi-noapte șase drone de atac de tip Shahed din zona Capului Chuada (Crimeea) și o rachetă de crozieră Kh-59 de pe un avion Su-34 din spațiul aerian al regiunii ocupate Herson, au spus forțele aeriene ucrainene.

Toate cele șapte ținte au fost distruse, potrivit unei postări de pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

07:31 Inițiativa chineză „Belt and Road” este esențială pentru promovarea cooperării în regiunea Eurasia, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Considerăm această inițiativă, acest proiect ca fiind o parte importantă a promovării cooperării pe baza egalității și a beneficiilor reciproce pe întreg continentul eurasiatic”, a spus Lavrov după întâlnirea cu omologul său chinez Wang Yi la Beijing.

06:43 Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit marţi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping, consolidând relaţia lor în cadrul unui summit care va fi umbrit de războiul dintre Israel şi Hamas

01:07 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor luni seară despre pregătirile pentru a face faţă loviturilor ruseşti care vor lovi infrastructura critică pe măsură ce vine frigul. El a anunţat că vor fi puse în aplicare măsuri care nu au mai fost folosite până acum.

00:16 Fostul premier slovac Robert Fico şi partidul său au semnat luni un acord de coaliţie pentru a forma un nou guvern care probabil nu va mai fi extrem de preocupat de reducerea rapidă a deficitului bugetar mare, dar va urmări în schimb să reducă sprijinul acordat vecinului ucrainean

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că ţara sa îşi poate permite, „absolut”, să sprijine financiar atât Israelul, cât şi Ucraina în eforturile lor de război.
  • Ministerul rus al finanțelor a propus luni majorarea prețurilor minime pentru vodcă, vinars și coniac începând din data de 1 ianuarie a anului viitor.
  • Numărul ucrainenilor care cred că între conducerea politică și cea militară a țării există neînțelegeri grave a crescut considerabil în ultimul an, la fel ca în cazul celor care cred că Occidentul a obosit să sprijine Ucraina, arată un sondaj publicat luni.
  • Bulgaria, singurul stat membru UE care are permisiunea de a continua importurile de petrol rusesc pe mare, după embargoul impus de blocul comunitar în decembrie,a majorat în octombrie importurile din alte regiuni.
  • Maia Sandu: O victorie a Rusiei în Ucraina „ar pune capăt, probabil, şi existenţei Republicii Moldova ca stat liber”.
  • Mecanismul qatarez: Rusia a început să dea înapoi copii răpiți din Ucraina, după luni de negocieri secrete.
  • „Armata de drone” a forțelor ucrainene a realizat un record absolut, a afirmat Mihailo Fedorov, vicepremier și ministru pentru transformarea digitală a Ucrainei. „În ultima săptămână, eroii noștri au lovit 428 de piese de echipament rusești: 101 tunuri, 88 de vehicule blindate, 75 de tancuri, etc”, a spus el.
  • Solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de săptămâna trecută, de a vizita Tel Aviv-ul în semn de solidaritate cu poporul israelian, fost respinsă.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina suferă „pierderi pur și simplu uriașe”, mult mai mari decât cele ale țării sale, în timpul ofensivei declanșate de Kiev vara aceasta.

––––––

spot_imgspot_img