LIVE Război în Ucraina, ziua 623: Armata ucraineană a respins atacuri rusești pe mai multe fronturi / Zelenski, încrezător că țara sa va intra în UE / Întâlnirea Orbán – Putin, considerată inacceptabilă de majoritatea ungurilor

0

Armata ucraineană a afirmat marți că trupele sale au respins atacuri rusești în diferite sectoare de luptă și se pregătește pentru o nouă încercare a inamicului de a cuceri Avdiivka, oraș-cheie aflat pe linia frontului din estul țării. Statul Major General al Ucrainei, în raportul de marți seară, a transmis că forțele sale au respins 15 atacuri în apropiere de Kupiansk, în nord-est, și 18 atacuri în apropiere de Marinka, mai la sud, unde bătăliile se desfășoară de luni de zile. Nouă atacuri au fost respinse în și în apropiere de Avdiivka, unde armata rusă a declanșat luna trecută o nouă campanie ofensivă.

Soldat ucrainean într-o tranșee de lângă localitatea New York din regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 623, LIVETEXT:

07:04Potrivit majorității ungurilor, este inacceptabil că Viktor Orbán s-a întâlnit cu Vladimir Putin în China

00:56 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător că Ucraina va fi în Uniunea Europeană, arătând că acest rezultat va fi obţinut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului. „Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi”, afirmă el

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Olanda a trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, relatează Reuters. Avioanele au aterizat la Fetești, a anunțat MApN.
  • ​Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova odată ce aceste ţări vor îndeplini condiţiile restante, au declarat doi oficiali europeni.
  • Rusia s-a retras în mod oficial din tratatul-cheie care reglementa forţele armate europene după Războiul Rece: „A devenit inacceptabil”.
  • Zelenski le-a cerut ucrainenilor să rămână uniți, apelul său venind la câteva zile după apariția unei falii între cancelaria sa și comandantul șef al armatei din cauza comentariilor făcute despre ofensiva de vară a Kievului, însă îngrijorările sunt tot mai mari în Ucraina.
  • Moscova spune că vede o „campanie de represiune” în Republica Moldova. Diplomați ruși au denunțat marți o presupusă „campanie de represiune” în timpul recentelor alegeri locale din Republica Moldova, în timp ce partidul proeuropean aflat la putere a acuzat Moscova de ingerință
  • Maiorul Ghenadi Ciastiakov, un consilier apropiat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a fost ucis după ce o grenadă primită cadou de ziua sa de naştere a explodat. Kievul a venit cu clarificări în acest caz după ce în presă se vehicula un posibil asasinat.
  • Rusia a emis un mandat de arestare pentru un judecător de la Curtea Penală Internațională (CPI), care în martie a emis un mandat de arestare pentru președintele Vladimir Putin pentru acuzații de crime de război, a informat agenția de presă TASS.
  • Statele Unite au declarat marți că susțin menținerea unei democrații „puternice” în Ucraina, în timp ce par să înțeleagă reticența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a organiza alegeri la începutul anului viitor.
  • Guvernul Ungariei și noul guvern al Slovaciei consideră că este necesar să caute o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina și nu sprijină furnizarea de arme armatei ucrainene, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, vorbind la o conferință de presă la Bratislava, după o întâlnire cu prim-ministrul slovac Robert Fico.

——————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *