LIVE Război în Ucraina, ziua 80 – A început primul proces pentru crime de război / Negocieri pentru evacuarea soldaților răniți din Azovstal / Moscova întrerupe exportul de electricitate către Finlanda

Războiul din Ucraina continuă în a 80-a zi, în timp ce forțele ucrainene i-au împins cu succes înapoi pe militarii ruși din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkiv, lângă granița de nord-est a țării cu Rusia și au respins multiplele încercări ale rușilor de a traversa un râu important din punct de vedere strategic în Donbas, provocând pierderi grele în acest proces. De asemenea, Ucraina poartă „negocieri dificile” pentru evacuarea soldaților răniți blocați în uzina Azovstal din Mariupol.

soldati ucraineni in Izium, nu departe de linia frontului cu rusiiFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante evenimente de sâmbătă, ziua 80 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

07:00Un parlamentar ucrainean a cerut Statelor Unite să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și avioane de luptă, spunând că situația de pe câmpul de luptă este „mult mai rea” decât era la începutul războiului, relatează CNN.

„Este iadul” în prima linie în acest moment, a declarat Oleksandra Ustinova reporterilor la o masă rotundă a Fondului German Marshall la Washington, vineri. „Continuăm să pierdem mult mai mulți oameni acum decât era la începutul războiului.”

Daria Kaleniuk, un important activist al societății civile ucrainene, a explicat că „nu putem câștiga acest război cu echipament sovietic pentru că A. Rusia are mult mai mult echipament sovietic, B. nu avem de unde să luăm muniție pentru asta și C. Rusia pur și simplu are mai mulți oameni și mai multe trupe”.

Cele mai importante informații de vineri, ziua 79-a de război

  • Ucraina continuă „negocierile dificile” pentru evacuarea soldaților răniți din Azovstal
  • Rusia a instalat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană ‘Tor-M2’ şi ‘Panţîri’ – Serviciul ucrainean de informații
  • Cel puțin 73 de tancuri și blindate distruse dintr-un „singur foc” la trecerea unui râu pe un pod de pontoane.
  • UE speră la un acord asupra embargoului rusesc până la sfârșitul lunii mai – diplomați
  • A început primul proces al Ucrainei pentru crime de război al unui soldat rus la Kiev, tânărul de 21 de ani fiind acuzat că a împușcat un civil neînarmat în regiunea Sumî.
  • Kremlinul spune că va fi „forțat să ia măsuri de retorsiune” dacă Finlanda va merge mai departe cu aderarea la NATO.
  • Rusia va întrerupe exportul de electricitate către Finlanda
  • Congresul SUA trebuie să aprobe suplimentarea ajutorului pentru Ucraina până la 19 mai pentru a se asigura că nu vor exista întreruperi, afirmă Pentagonul, potrivit CNN. Este vorba de un ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari.
  • Presupusa iubită a lui Putin, dar și fosta soție și verișorii, ținta noilor sancțiuni impuse de Londra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *