LIVE Război în Ucraina – ziua 801: Războiul intră într-o nouă etapă, spune Zelenski / Atac cu drone rusești în Harkov / Zaharova: Suntem pregătiți pentru propuneri „serioase” de pace

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Primele livrări militare din noul pachet de ajutor american au ajuns în Ucraina la începutul acestei săptămâni, dar probabil vor mai trece câteva săptămâni până când armamentul și muniția occidentale vor ajunge în cantități mari pe linia frontului. Potrivit The New York Times, prima tranșă de asistență americană compusă din proiectile antiblindate, rachete și obuze de artilerie de 155 mm a ajuns în Ucraina la 28 aprilie, la patru zile după ce Joe Biden a promulgat legea privind ajutorul de peste 60 mld. dolari pentru Ucraina, iar o a doua tranșă de ajutor a sosit la 29 aprilie.

Soldat ucrainean încărcând obuze într-un tun autopropulsat 2S1 Gvozdika, zona SlovianskFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 801 – LIVE pe HotNews.ro:

07:51 Resturi de drone rusești doborâte au căzut pe obiective civile sâmbătă dimineața devreme în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, rănind trei persoane și provocând un incendiu într-o clădire de birouri, a declarat guvernatorul regional.

Oleh Synehubov a spus pe Telegram că un copil de 13 ani și o femeie au fost duși la spital. O a doua femeie a fost tratată la fața locului. Serviciile de urgență țin focul sub control, a adăugat el. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Volodimir Zelenski a declarat vineri, la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei.
 • Rusia spune că este pregătită pentru propuneri „serioase” de pace în Ucraina, pe baza „realităților” existente și a preocupărilor de securitate ale Moscovei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
 • Orice lovitură ucraineană susținută de Occident împotriva podului din Crimeea sau a Crimeei însăși va fi întâmpinată cu o puternică lovitură de răzbunare din partea Rusiei, a afirmat Maria Zaharova.
 • De asemenea, Kremlinul a calificat drept o „escaladare directă” a conflictului, declarația ministrului britanic de externe David Cameron, potrivit căruia Ucraina ar putea folosi arme primite de la Londra împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, dacă dorește.
 • Un soldat ucrainean care luptă într-un punct cheie al frontului din estul țării a povestit pentru Associated Press cum peste 100 dintre camarazii săi au fost uciși sau au dispărut în timp ce se străduiau să construiască fortificații.
 • Directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger a lansat ideea înfiinţării unui consorţiu european al armamentului, care să poată concura mai bine cu rivalii americani.
 • Ministru francez: Rusia a suferit deja un eșec militar. A pierdut în Ucraina 500.000 de soldați până acum, dintre care 150.000 au fost uciși.
 • Instituțiile Republicii Cehe au fost vizate de un atac cibernetic rusesc încă de anul trecut, a anunțat vineri Ministerul ceh de Externe. Germania anunțase și ea anterior că a fost ținta unui atac cibernetic rusesc, pe care l-a calificat drept „absolut intolerabil și inacceptabil”.
 • O fabrică germană aparţinând companiei Diehl Metal, care produce sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM pe care Berlinul îl furnizează armatei ucrainene, a fost cuprinsă vineri de un incendiu impresionant.
 • Ziua de 9 mai, celebrată separat la Chișinău. Pro-rușii sărbătoresc Ziua Victoriei, pro-europenii Ziua Europei.
 • Ungaria va crește și mai mult cheltuielile pentru apărare dacă războiul din Ucraina continuă și în 2025, reducând fondurile disponibile pentru alte cheltuieli, a declarat vineri Viktor Orban.

—————

spot_imgspot_img