LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 9. Ucrainenii încă rezistă, încercuiţi la Bahmut / Ruşii pregătesc asaltul final / Fiica lui Navalnîi cere eliberarea tatălui său şi oprirea războiului / 462 de copii ucraineni au fost ucişi de la începutul conflictului

UPDATE 12:30 Von der Leyen: Rusia trebuie să plătească pentru crimele comise

„Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale. Suntem mândri de acordul de înfiinţare a Centrului Internaţional pentru Urmărirea Crimei de Agresiune de la Haga, este un pas important. Trebuie să facem tot posibilul pentru a-i aduce pe făptuitori în faţa justiţiei”. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter. „Uniunea Europeană sprijină rolul Curţii Penale Internaţionale. De asemenea, credem că este necesar să se înfiinţeze o instanţă specifică care să judece crima de agresiune a Rusiei”, a adăugat ea.

 

UPDATE 12:00 Kiev: Bahmut este încă în mâinile noastre

„Sunt lupte în oraş şi de asemenea pe străzi, dar datorită forţelor armate ucrainene, ruşii nu au preluat încă controlul asupra oraşului”, viceprimarul oraşului Bahmut, Oleksandr Marchenko, a declarat pentru BBC, referindu-se la oraşul asediat. Între timp, armata susţine că în ultimele 24 de ore a respins numeroase atacuri în oraş, relatează BBC. “Singurul lor scop este să omoare oameni şi să comită genocidul. Tactica pe care o folosesc ruşii este pământul pârjolit. Vor să distrugă Bahmut, vor să distrugă oraşul”, a adăugat Marchenko.

UPDATE 11:40 Herson va vota pe 10 septembrie, comisia electorală este gata

În regiunea Herson a fost deja înfiinţată o comisie electorală regională pentru alegerea corpului legislativ care va avea loc în a doua duminică a lunii septembrie a acestui an, pe 10 septembrie, când vor avea loc alegeri locale în Rusia. Senatorul rus Konstantin Basiuk a declarat pentru Tass. „Pregătirile sunt în curs, comisia electorală a regiunii Herson a fost formată”, a spus el.

UPDATE 11:20 Kievul cere UE 250.000 de obuze de artilerie pe lună

Ucraina a cerut UE să trimită Kievului 250.000 de obuze de artilerie pe lună, pentru a atenua o penuria pe câmpul de luptă, relatează Financial Times. Într-o scrisoare trimisă ieri omologilor săi din cele 27 de state membre – obţinută de FT – ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, scrie că forţele ţării sale trag doar o cincime din obuzele pe care le puteau trage din cauza lipsei de provizii.

În medie, Ucraina a tras 110.000 de obuze de 155 mm pe lună, un sfert din cantitatea folosită de Rusia. Necesarul asumat este de 356.400 de obuze pe lună, potrivit ucrainenilor. Potrivit analiştilor apărării, Kievul are peste 300 de sisteme de artilerie, majoritatea donate de aliaţi. Luna trecută, Estonia a propus ca UE să cheltuiască 4 miliarde de euro pentru a cumpăra un milion de obuze pentru Kiev. 

UPDATE 11:10 Rezervele de apă dulce sunt în pericol în Ucraina

Pe lângă consecinţele negative deja cunoscute cauzate de conflictul dintre Rusia şi Ucraina, războiul provoacă şi impacturi multiple asupra sectorului de apă din Ucraina, ameninţănd rezervele de apă dulce şi infrastructura locală. Un studiu publicat în revista Nature Sustainability, realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul Leibniz de Ecologie a Apelor Dulci şi Pescuit Interior (IGB) şi Societatea Senckenberg pentru Cercetarea Naturii (SGN), a subliniat acest subiect. Echipa, condusă de Oleksandra Shumilova, a colectat şi analizat informaţii cu privire la numărul, locaţia, tipul şi implicaţiile impactului raportat al operaţiunilor militare asupra sectorului de apă în primele trei luni de conflict. Cercetătorii au comparat datele din surse guvernamentale şi media de origine ucraineană, rusă şi internaţională disponibile în perioada februarie-septembrie 2022. Distrugerea infrastructurii de apă, notează experţii, implică o serie de riscuri pe termen lung pentru oameni, mediu şi securitatea alimentară globală. În cazul conflictelor armate, continuă oamenii de ştiinţă, apa dulce şi infrastructura de apă sunt unele dintre cele mai vulnerabile resurse.

UPDATE 11:00 Presiunea din ce în ce mai puternică din partea ruşilor în Donbass

Ministerul britanic al Apărării, în cel mai recent raport publicat despre războiul din Ucraina, susţine că apărarea ucraineană din Bahmut, Donbass „se află sub o presiune din ce în ce mai mare, lupte intense având loc în şi în jurul oraşului”. „Forţele regulate ale armatei ruse şi ale Grupului Wagner au făcut progrese suplimentare la periferia de nord a oraşului”, relatează Regatul Unit. „Rutele de aprovizionare aflate în mâinile ucrainenilor sunt din ce în ce mai limitate”, notează Londra.

UPDATE 10:50 Cel puţin 462 de copii ucraineni au fost ucişi de la începutul conflictului

Cel puţin 462 de copii au fost ucişi în Ucraina de ruşi de la începutul războiului, a raportat Procuratura Generală pe Telegram, relatează Ukrinform. „Potrivit informaţiilor oficiale de la Parchetul pentru minori, 462 de copii au murit şi peste 930 au fost răniţi”, se arată în mesaj.

UPDATE 10:40 Peste 800 de soldaţi ruşi au fost ucişi într-o singură zi

Rusia a pierdut 820 de oameni în ultima zi, ducând pierderile din rândurile sale la 152.000 de la ziua primului atac declanşat de Moscova asupra Ucrainei, pe 24 februarie, informează buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, pe Facebook, care consemnează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit armatei ucrainene, pierderile ruseşti până în prezent ar fi de aproximativ 152.000 de oameni, 3.409 tancuri, 6.683 de vehicule blindate, 2.414 sisteme de artilerie, 487 de lansatoare de rachete multiple, 247 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, forţele ruse ar fi pierdut şi 302 avioane, 289 elicoptere, 5.289 vehicule, 18 unităţi navale şi 2.066 drone.

UPDATE 10:30 Fiica lui Navalnîi: Putin eliberează-l pe tatăl meu şi pune capăt războiului

Daşa Navalnaya, fiica disidentului rus Alexei Navalnîi, încarcerat, i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt războiului din Ucraina şi să-i elibereze tatăl, precum şi prizonierii politici din ţară. Intervievată de CNN, ea a adăugat că „nu vom înceta să luptăm” până când ambele obiective nu vor fi atinse. Navalnîi, un critic deschis al Kremlinului şi al războiului din Ucraina, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 9 ani de închisoare într-o închisoare de maximă securitate la est de Moscova, după ce a fost condamnat anul trecut pentru fraudă de către un tribunal rus. El a fost otrăvit cu Novichok în 2020, un atac pe care mai mulţi oficiali occidentali şi însuşi Navalnîi l-au pus în cârca agenţilor de la Kremlin. Rusia a negat orice implicare. După câteva luni petrecute în Germania, el şi-a revenit după otrăvire. Navalnîi s-a întors la Moscova, unde a fost imediat arestat pentru încălcarea condiţiilor de probaţiune impuse de un caz de delapidare din 2014 despre care a spus că a fost motivat politic.

UPDATE 10:10 Bombe ruseşti şi pe Marhaneţ

Rusia a atacat Marhaneţ în noaptea de 4 martie, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, pe Telegram. Nu au fost raportate victime. Atac şi în oraşul Nikopol, unde locuiesc peste 115.000 de oameni şi unde o fabrică a fost avariată de bombardamente, precum şi patru locuinţe private, depozite şi linii electrice. O clădire a luat foc.

UPDATE 10:00 Ministrul rus al Apărării vizitează trupele în Donbass

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat postul de comandă avansat al uneia dintre unităţile Grupului de forţe Vostok din Doneţk Sud. La postul de comandă, Şoigu a ascultat un raport din partea comandantului grupului, generalul colonel Rustam Muradov, şi a ofiţerilor de cartier general privind situaţia actuală şi acţiunile trupelor, a raportat Ministerul rus al Apărării, potrivit TASS. Pe parcurs, ministrul a acordat o atenţie deosebită organizării sprijinului integral pentru trupele grupării, inclusiv condiţiilor de cazare în siguranţă a personalului, precum şi activităţii unităţilor medicale şi logistice, a subliniat ministerul.

UPDATE 09:50 Peste 16.000 de soldaţi ruşi ucişi în primul an de război în Ucraina

Cel puţin 16.071 de soldaţi ruşi au murit începând cu 24 februarie 2022, potrivit BBC Rusia, care a efectuat o numărare nume cu nume a morţilor împreună cu Mediazona, un mijloc de informare rus independent. La un an de război, subliniază cele două mass-media, numărul victimelor militare ruse verificate a depăşit acum numărul confirmat oficial de soldaţi sovietici ucişi în timpul războiului de nouă ani din Afganistan. Peste 15.000 de soldaţi sovietici au fost ucişi în Afganistan din 1979 până în 1989. BBC şi Mediazone spun că cel puţin 1.366 dintre cei ucişi din februarie 2022 au fost recruţi ruşi mobilizaţi. Aproximativ 40% dintre aceştia au murit în ultimele două luni. Potrivit jurnaliştilor, cei mai mulţi dintre cei ucişi în acţiune proveneau din regiunile Sverdlovsk şi Cheliabinsk, Başkiria, Buriaţia şi Daghestan. Pierderile totale ale Rusiei, inclusiv răniţi, ucişi sau dispăruţi, se pot ridica la cel puţin 144.500 de persoane.

UTPDATE 09:40 Bilanţul de ieri este de 69 de atentate şi un mort

În regiunea Herson, ruşii au lansat ieri 69 de bombardamente, folosind 435 de obuze de artilerie grea şi lovind de 4 ori oraşul Herson: bilanţul, anunţat astăzi de şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Prokudin, este de o victimă. Câteva zeci de bombe lansate, a scris el pe Telegram, au lovit cartiere rezidenţiale, clădiri private şi o companie de utilităţi.

UPDATE 09:35 Moscova: Sancţiunile împotriva cetăţenilor ruşi, amestec în treburile interne

Sancţiunile introduse de Statele Unite împotriva a şase cetăţeni ruşi care lucrează în sistemul judiciar afectează afacerile interne ale Rusiei. Acest lucru a declarat şeful biroului de presă al ambasadei Rusiei la Washington, Igor Girenko. „Considerăm sancţiunile impuse de administraţia americană la 3 martie împotriva unui număr de oficiali ruşi sub pretextul presupusei lor implicări în încălcarea drepturilor lui Vladimir Kara-Murza ca o ingerinţă în afacerile interne ale ţării noastre, pentru a împiedică justiţia”, a explicat Girenko. „Reamintim că domnul Kara-Murza – a remarcat Girenko – este acuzat de infracţiuni grave: înaltă trădare, diseminare de informaţii în mod deliberat false despre acţiunile Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, precum şi cooperare cu o organizaţie nedorită din Rusia, care sunt supuse pedepsei penale”. „În loc să fluture un club de sancţiuni – a adăugat el – este timpul ca autorităţile americane să intre în contact cu realitatea şi să acorde atenţie situaţiei interne deplorabile în domeniul drepturilor şi libertăţilor omului”.

UPDATE 09:30 Bombe la Nikopol, fără morţi

Forţele ruse au bombardat în această dimineaţă oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk din sudul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Serhi Lisak, pe Telegramm, potrivit presei naţionale. Atacul nu a provocat răniţi sau decese, dar patru locuinţe au fost avariate, în timp ce o linie electrică a fost întreruptă. 

UPDATE 09:20 Atacul de la Zaporojie, numărul morţilor creşte la 10, printre ei şi un copil

Bilanţul morţilor în urma unui atac rusesc cu rachete asupra unui bloc rezidenţial din Zaporojie, Ucraina, a crescut la zece. Printre morţi se numără şi un copil. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Zaporojie a raportat acest lucru pe Facebook, potrivit Ukrinform. „De la ora 7 dimineaţa, pe 4 martie, salvatorii au recuperat cadavrele altor trei locuitori decedaţi ai clădirii. În total, salvatorii au scos 10 morţi de sub dărâmăturile clădirii, inclusiv un copil”, se arată în postare. Peste 333 de tone de moloz au fost îndepărtate în două zile.

UPDATE 09:00 Bahmut este înconjurat, rezistenţa ucraineană nu renunţă

După luni de lupte, soldaţii ruşi au înconjurat oraşul Bahmut, iar Kievul recunoaşte că situaţia este critică. Artileria rusă a intrat ieri în posesia ultimelor drumuri care duc spre oraş şi finalizează încercuirea, în timp ce se îndreaptă spre ceea ce ar putea fi cel mai important succes din ultimele şase luni de ofensivă. Un război în care pierderile sunt uriaşe, în ciuda faptului că sursele ruseşti tind să le minimizeze: sursele de la Kiev vorbesc în schimb despre aproximativ 10.000 de soldaţi ruşi au depus armele.

Pentru a pune mâna pe Bahmut, ruşii au avariat un pod folosit de forţele adverse, care, însă, încearcă între timp să-l repare, în timp ce rezistenţa din oraş face ca înaintarea ruşilor să continue cu mare dificultate, din stradă în stradă. 

UPDATE 07:00 Bahmut, ruşii întăresc asediul, în aşteptarea atacului final

Există lupte non-stop în Bahmut, în regiunea Doneţk, raportează surse locale. Oraşul este aproape complet înconjurat de trupe ruseşti, încă nu este clar câţi soldaţi ucraineni sunt baricadaţi înăuntru, pentru a apăra prima linie. Potrivit presei ucrainene, unele departamente au primit deja ordinul de retragere, în timp ce armata Moscovei şi miliţia lui Wagner se pregătesc să lanseze atacul final.

UPDATE 06:00 – FT: Ucraina face apel la UE să furnizeze 250.000 de obuze de artilerie pe lună

Într-o scrisoare obţinută de Financial Times, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a făcut apel la omologii săi din cele 27 de state membre, pe 3 martie, să furnizeze Kievului 250.000 de obuze de artilerie pe lună pentru a atenua o penurie critică care limitează avansul ţării pe câmpul de luptă.

 

UPDATE 05:00 – 10,000 de ucraineni au fost instruiţi în Marea Britanie, potrivit United24Media  

Între timp, United24Media transmite că brigăzile de infanterie mecanizată, dintre care una este denumită după Iakov Handziuk, îşi fac treaba, fiind “ucigător de frumoase”

 

???? Killingly beautiful…

UPDATE 04:00 – Luptele sunt intense în jurul oraşului Bahmut, transmite CNN 

Luptele sunt intense în jurul lui Bahmut, potrivit armatei ucrainene, în timp ce Wagner, grupul de mercenari rusi, a declarat vineri că oraşul din est, aprig contestat, este înconjurat.

Forţele ruse au lansat focuri de artilerie lângă Lyman, care se află la nord de Bahmut, şi asupra altor oraşe din regiunea Doneţk, a transmis armata ucraineană.

În oraşul Kupyansk din regiunea Harkov, autorităţile ucrainene au ordonat o evacuare obligatorie pentru rezidenţii vulnerabili din cauza bombardamentelor ruseşti constante. 

 

UPDATE 03:00 – Bombardament rusesc asupra unei clădiri rezidenţiale din Zaporojie

Numărul victimelor după atacul asupra unei clădiri rezidenţiale din Zaporojie a crescut la şapte persoane, a comunicat Departamentul principal al serviciilor de urgenţă din regiune. 

Potrivit Serviciului de Stat de Urgenţă, 11 persoane au fost salvate. Operaţiunea de salvare este în desfăşurare.

UPDATE 02:00 – Forţele ruse bombardează regiunea Sumy de peste 120 de ori

Rusia a tras în şase comunităţi din regiunea Sumy pe 3 martie, distrugând mai multe case, a raportat administraţia militară a regiunii Sumi.

 

UPDATE – Wagner a raportat încercuirea operaţională a oraşului Bahmut: toate rutele de intrare şi ieşire din oraş sunt sub controlul “muzicienilor”

Soldaţii ruşi şi mercenarii Wagner, filmaţi şi intervievaţi, susţin că i-au înconjurat pe ucraineni la Bahmut. Contrar propagandei putiniste, ucrainenii încă le ţin piept, provocându-le cât mai multe pierderi. 

 

UPDATE 01:00 – Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a sosit la Lviv, la invitaţia Procuraturii Generale a Ucrainei, relatează Reuters făcând referire la Departamentul de Justiţie al SUA 

Călătoria nu a fost anunţată în prealabil.

Garland a avut mai multe întâlniri şi şi-a reafirmat “determinarea de a trage Rusia la răspundere pentru crimele comise în timpul invaziei sale ilegale şi neprovocate pe teritoriul vecinului său suveran”, a declarat un oficial neidentificat al Departamentului de Justiţie al SUA, citat de agenţie.

 

UPDATE 00:00 – Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, a efectuat o nouă vizită în Ucraina 

Preşedintele Parlamentului European a postat pe Twitter: 

Mă bucur să mă întorc în Ucraina.Cu acei oameni curajoşi care au inspirat lumea. Cu acei eroi care refuză să cedeze. Cu cei care au sacrificat totul pentru valorile noastre. Cu europenii a căror casă este în Uniunea noastră Europeană 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *