spot_img

LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 336. Ucrainenii confirmă pierderea oraşului Soledar. Guvernul german anunţă livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina. Grupul Wagner recrutează cetăţeni ucraineni încarceraţi pentru războiul Rusiei

Date:

UPDATE 15:00 Ucrainenii confirmă pierderea oraşului Soledar

Ruşii au capturat oraşul Soledar, a confirmat un reprezentant al forţelor armate din Ucraina. Forţele ucrainene s-au retras din Soledar, în estul Ucrainei, a declarat Serhiy Cherevatyy, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

UPDATE 14:00 Decizia Berlinului de a furniza Kievului cu tancuri Leopard 2 este extrem de periculoasă, duce conflictul la un nou nivel de confruntare, a spus ambasada Rusiei.

UPDATE 13:00 Guvernul german anunţă livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat miercuri în cabinet că Germania va continua să sporească sprijinul militar pentru Ucraina. Guvernul federal a decis să furnizeze forţelor armate ucrainene tancurile de luptă principale Leopard 2.

UPDATE 12:00 Funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării, demişi pe fondul scandalului actual privind achiziţiile de alimente

Directorul departamentului de achiziţii din cadrul Ministerului Apărării, Bohdan Khmelnytskyi, şi ministrul adjunct al apărării, Vyacheslav Shapovalov, au fost demişi din cauza scandalului privind achiziţionarea de alimente pentru armata ucraineană la preţuri umflate, a anunţat şefa comisiei anticorupţie din Verkhovna Rada, Anastasia Radina.

UPDATE 11:00 Premierul japonez plănuieşte să viziteze Ucraina

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat miercuri, 25 ianuarie, că încă se gândeşte să viziteze Ucraina, deoarece Japonia prezidează G7 în acest an şi participă alături de aliaţii săi occidentali la sancţiunile împotriva Moscovei.

UPDATE 10:00 Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar putea desfăşura în Ucraina tancuri T-14 de ultimă generaţie defecte

Anterior, forţele ruseşti au fost reticente în a accepta primul lot de tancuri T-14 care le-a fost alocat, deoarece vehiculele erau în stare foarte proastă. Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a descris producţia doar ca fiind “un lot experimental-industrial”, după ce a recunoscut în mod public problemele legate de motor şi de sistemul de termoviziune.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Grupul Wagner recrutează cetăţeni ucraineni încarceraţi pentru războiul Rusiei

Grupul Wagner, controlat de Kremlin, recrutează cetăţeni ucraineni încarceraţi care au fost duşi cu forţa în închisorile ruseşti, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în briefingul său de dimineaţă.

UPDATE 08:00 ISW: Tancurile occidentale vor ajuta Ucraina să elibereze teritoriul

Deciziile ţărilor occidentale de a furniza tancuri de luptă Ucrainei vor ajuta ţara să “desfăşoare un război mecanizat pentru a învinge armata rusă şi a elibera teritoriul ucrainean”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare.

UPDATE 07:00 Departamentul de Stat: Cazurile de corupţie în rândul oficialilor ucraineni nu implică ajutorul american

Recentele scandaluri de corupţie care au dus la cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022, nu par să fi implicat asistenţa militară şi umanitară furnizată Ucrainei de către Statele Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.   

Ministerul britanic de Externe transmite că doi cetăţeni britanici au fost ucişi în timp ce evacuau persoane în Ucraina

Ministerul britanic de Externe declară că doi cetăţeni britanici, Andrew Bagshaw şi Christopher Parry, care fuseseră daţi dispăruţi în Ucraina la începutul acestei luni, au fost ucişi în timp ce evacuau persoane din Soledar, în estul regiunii Doneţk.

 

Potrivit raportului, bărbaţii lucraseră ca voluntari, ajutând civilii să scape de pe linia întâi a războiului din Rusia.

 

Soledar a fost locul unora dintre cele mai aprige lupte de-a lungul întregii linii de front din Ucraina în ultimele luni.

 

Elveţia ar putea permite reexportul armelor sale către Ucraina

 

Marţi, Comisia pentru politica de securitate a Camerei inferioare a parlamentului elveţian a aprobat o iniţiativă pentru a permite altor ţări să reexporte arme fabricate în Elveţia către Ucraina.

 

„Majoritatea comisiei consideră că Elveţia trebuie să contribuie la securitatea europeană şi, în consecinţă, să ofere mai mult sprijin Ucrainei”, au declarat legislatorii într-o declaraţie.

 

Totodată, Comisia consideră că iniţiativa este în conformitate cu legea de neutralitate a ţării, deoarece „modificările nu permit exportul direct de material de război în zonele de conflict”, ci afectează doar „declaraţiile de neexport ale ţărilor care cumpără material de război elveţian”.

 

Iniţiativa nu a fost încă aprobată de ambele camere ale parlamentului.

 

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Elveţia, în mod tradiţional neutră, s-a alăturat UE în impunerea de sancţiuni împotriva Moscovei, inclusiv cele care vizează aurul rusesc. De asemenea, guvernul elveţian a îngheţat active financiare ruseşti în valoare de aproape 8 miliarde de dolari ca răspuns la invazie.

 

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Elveţiei, Ignazio Cassis, a declarat că ţara sa susţine utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei, dar ar necesita „ajustări juridice majore”. Întrucât legislaţia elveţiană actuală nu permite confiscarea activelor sancţionate, ar putea fi necesar un referendum pentru a schimba această lege, a conchis oficialul.

 

 

Zelensky face o serie de demiteri după scandalul deturnării de fonduri 

 

Volodymyr Zelensky l-a numit pe guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, în funcţia de şef adjunct al biroului său. Kuleba îl va înlocui pe Kyrylo Tymoshenko, care a fost demis marţi, în cadrul celei mai mari remanieri guvernamentale din Ucraina de la începutul invaziei ruseşti.

 

De asemenea, Zelenski i-a demis pe guvernatorii a patru oblasturi ucrainene: Dnipropetrovsk, Kherson, Sumy şi Zaporizhzhia.

 

Tot marţi, cabinetul de miniştri a dat undă verde demiterii acestor guvernatori şi a demis oficial şase oficiali guvernamentali.

 

Taras Melnychuk, reprezentantul oficial al guvernului în parlament, a declarat că, au fost concediaţi viceministrul Apărării Viaceslav Şapovalov, viceministrul Politicii Sociale Vitaliy Muzychenko, viceminiştrii Teritoriilor şi Comunităţilor Ivan Lukerya şi Vyacheslav Nehoda, şefii adjuncţi ai Serviciului de Stat pentru Transporturi Maritime şi Fluviale Anatoliy Ivankevych şi Viktor Vyshnyov.

 

Remanierea de marţi a avut loc după ce o serie de investigaţii jurnalistice au susţinut că mai mulţi oficiali de rang înalt ar fi deturnat fonduri. 

  

 

SUA ar putea trimite Ucrainei un „număr semnificativ” de tancuri Abrams – WSJ 

 

Administraţia preşedintelui american Joe Biden înclină să trimită un număr semnificativ de tancuri M1 Abrams Ucrainei, anunţă oficiali americani anonimi citaţi de Wall Street Journal.

 

Măsura ar putea fi anunţată încă de săptămâna aceasta şi ar fi „parte a unei înţelegeri diplomatice mai largi cu Germania, în care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de tancuri proprii Leopard 2 şi ar aproba, de asemenea, livrarea unui număr mai mare de tancuri de producţie germană de către Polonia şi alte naţiuni”, se arată în raport.

 

Acum două zile, legislatorii americani au cerut să se ofere Ucrainei tancuri Abrams ca o modalitate de a împinge Germania să autorizeze livrarea de tancuri Leopard fabricate în Germania către Ucraina.

 

Au existat informaţii în presă potrivit cărora Germania ar aproba livrarea de Leoparduri dacă SUA ar furniza tancuri Abrams Kievului. Cu toate acestea, guvernul german a negat că ar fi făcut o astfel de cerere.

 

Până în prezent, SUA au refuzat să furnizeze tancuri Abrams Ucrainei, în timp ce Germania nu a reuşit să ia o decizie cu privire la furnizarea de tancuri Leopard.

 

Marţi, 12 ţări au fost de acord să ofere Ucrainei aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 după ce Berlinul va aproba. Acordurile au fost încheiate la summitul de apărare de la Ramstein, potrivit oficialului citat de publicaţia ABC News.

 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat acum două zile că, dacă Berlinul nu autorizează livrările de tancuri, Polonia va crea o coaliţie de aliaţi fără Germania pentru a furniza oricum Leopards Kievului.

 

Se aşteaptă ca Germania să aprobe cererea Poloniei de a livra Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană pe 25 ianuarie, a relatat Bloomberg, citând surse anonime familiare cu acest subiect. „Berlinul vrea să ia rapid o decizie în această chestiune pentru a potoli frustrarea crescândă în rândul aliaţilor, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece decizia este privată”, a scris Bloomberg.

 

De la începutul invaziei totale a Rusiei, în februarie 2022, guvernul german a fost criticat pentru că a întârziat şi a blocat livrările de arme către Ucraina.

 

Rezumatul zilei de marţi 

 

  • Polonia vrea să trimită tancuri Leopard Ucrainei cu fonduri de la Uniunea Europeană 
  • Ucraina predă Rusiei lista cu 748 de prizonieri – Ombudsman 
  • Daunele aduse infrastructurii Ucrainei sunt estimate la 138 de miliarde de dolari
  •  Rusia se foloseşte de prietenia cu Lukaşenko pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei 
  • Moscova despre demisiile de la Kiev: vampiri nesăturaţi

În Ucraina a început „o nouă împărţire a tortului”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie pe canalul său Telegram, comentând vestea demisiei mai multor oficiali guvernamentali ucraineni, în contextul anchetelor privind presupusele episoade de corupţie. Din această prăjitură, adaugă purtătoarea de cuvânt, a rămas doar o bucată, dar „aceşti vampiri nesăturaţi continuă să o împartă”. 

 

  •  Lukaşenko: Kievul îi oferă Minskului un pact de neagresiune

Ucraina a oferit Belarusului un pact de neagresiune. Acest lucru a fost afirmat de preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko, plângându-se însă că, în acelaşi timp, guvernul de la Kiev înarmează poliţişti pentru a fi folosiţi împotriva Minskului. „Nu ştiu de ce – a spus Lukaşenko, citat de agenţia BeITA, preluată la rândul său de TASS – ucrainenii au nevoie de asta. Pe de o parte, ne cer să nu luptăm sub nicio formă împotriva Ucrainei, să nu ne mişcăm forţele, ne oferă să semnăm un pact de neagresiune. Pe de altă parte, ei pregătesc acest amestec exploziv şi înarmează”. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related