LIVEVIDEO Încep audierile în cazul punerii sub acuzare a președintelui american, pentru prima oară în 20 de ani. Trump: Folosesc procedura ca pe o măciucă politică -UPDATE – Esential

Președintele este acuzat de abuz de putere după ce a încercat să intervină pe lângă omologul său din Ucraina pentru a declanșa o anchetă împotriva posibilului său contracandidat Joe Biden și a fiului său, care are afaceri în Ucraina.
Trump a susținut miercuri, din nou, că democrații nu au nicio dovadă că ar fi încălcat legea în vreun fel și i-a acuzat de faptul că transformă porcedura punerii sub acuzare într-o ”măciucă politică”.
”Acești oameni au luat cel mai puternic instrument al Legislativului, punerea sub acuzare, și au transformat-o într-o măciucă politică, ceea ce contravine total celor gândite de Părinții Fondatori. Când îl asculți pe Schiff folosind toate acele cuvinte, quid pro quo, este pentru că nu pot spune explicit că Donald Trump a încălcat vreo lege sau a făcut ceva rău”, a scris liderul de la Casa Albă, care anunțase recent că dă publicității și un al doilea transcript al convorbirilor cu omologul său de la Kiev.
“Nancy Pelosi cares more about power than she does about principle. She did not want to go down this road. She realizes this is a huge loser for Democrats. The Founders envisioned the worst people being in politics, yet they couldn’t envision this. You have these people taking…
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 13, 2019
Trump a mai acuzat-o pe Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, că nu e interesată decât de putere și nu de principii și că nu a dorit să declanșeze procedura punerii sub acuzare tocami pentru că își dă seama că este o mișcare perdantă pentru democrați. Părinții fondatori au anticipat că cei mai răi oameni ar putea intra în politică, dar nici măcar ei nu au putut concepe ce se întâmplă acum, a mai susținut Trump, întru-un mesaj pe twitter.
Procedura din Congres prespune o anchetă parlamentară, inclusiv audieri televizate, după care plenul Camerei Reprezentanților, controlată de democrați, votează punerea sub acuzare, cu majoritate simplă. În cazul în care votul este unul favorabil, dezbaterea se mută în Senat unde are loc un proces. Decizia de ”condamnare” se ia cu două treimi din votul senatorilor și are drept consecință demiterea președintelui.
Simplul fapt că procedura a fost demarată și că are loc o dezbatere la nivel național pentru a stabili dacă președintele este sau nu corupt și dacă ar trebui demis chiar înaintea alegerilor este în sine ceva similar cu o ”tragedie națională”, comentează CNN. Nu degeaba Gerlad Ford a numit ”un lung coșmar național” Scandalul Watergate care a dus la demisia președintelui Richard Nixon (la 9 august 1974- n.red), acesta evitând astfel procedura din Congres care ar fi dus, cel mai probabil, la demiterea sa.
CNN mai comentează că următoarele luni vor fi dramatice, la fel ca în cazul lui Bill Clinton și Andrew Johnson, porcesul reflectând și intensificând ”războiul ideologic” care divizează societatea americană.
Martorii, cât de convingători, coerenți și credibili sunt ei, reprezintă un alt element esențial. Cel care este cel mai persuasiv în relaterea narațiunii va conta enorm.
Oamenii simpli vor trebui să judece singuri dacă președintele american a comis un abuz de putere cerând Ucrainei să intervină și să îl investigheze pe fiul lui Joe Biden și pe fostul vicepreședinte sau dacă ceea ce a făcut nu e mare lucru, ascultând practic ambele tabere.
Un alt aspect ar fi acela legat de reacția lui Trump însuși, cunoscut pentru răspunsurile adesea impulsive pe care le oferă adversarilor săi pe twitter. Astfel, reacția sa ar putea avea un rol extrem de important dacă se va apuca să atace martorii, într-un mod condamnabil din perspectiva publicului.