LIVEVIDEO Prima conferință de presă a lui Joe Biden la Casa Albă de la 19:15 ora României – International

Președintele american Joe Biden va susține prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului joi după-masa (19:15 ora României), o tradiție a politicii americane pe care a amânat-o mai mult decât predecesorii din ultima sută de ani, relatează ABC News.

Biden a așteptat mai mult decât anteriorii 15 președinți americani înainte să susțină o conferință de presă, așteptând până în a 64-a zi a mandatului său pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor de la Casa Albă.

Secretara de presă a lui Biden, Jen Psaki, a declarat marți că președintele american „s-a gândit la ce vrea să spună, ce vrea să transmită, unde poate oferi actualizări și așteaptă oportunitatea să vorbească unei prese libere”.

Eventul este extrem de anticipat, Psaki fiind asaltată cu întrebări de către jurnaliști în ultimele săptămâni.

Însă în timp ce Biden va încerca probabil să scoată în evidență progresul înregistrat de campania de vaccinare anti-Covid și pachetul său de stimulare economică în valoare de 1,9 trilioane de dolari adoptat de Congresul controlat de democrați, acesta va avea de răspuns la întrebări despre provocările care i-au umbrit victoria legislativă.

Cel mai probabil principalul subiect care îi va pune într-o situație inconfortabilă va fi imigrația, dat fiind valul de imigranți sosiți la granița sudică a SUA, o criză care ar putea să reprezintă o provocare majoră pentru administrația sa.

Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor al SUA a avut dificultăți în a face față numărului mare de minori neînsoțiți care au trecut granița, situație care doar se va agrava în următoarele luni, odată cu încălzirea vremii.

Accesul mass-media la unitățile de găzduire a minorilor de la graniță a fost extrem de limitat și îndeaproape controlat.

O altă întrebare la care va trebui probabil să răspundă ține de controlul armelor după ce un atac armat din Atlanta a dus la moartea a 8 persoane săptămâna trecută în timp ce un alt atac din orașul Boulder, statul Colorado, a ucis 10 persoane într-un magazin alimentar.

Biden a cerut Congresului să ia măsuri asupra problemei dar nu a prezentat deocamdată un proiect legislativ propriu despre arme, în pofida promisiunii din campania electorală de a trimite o lege Congresului în prima zi a mandatului său.

Un alt subiect care este așteptat să apară în întrebări este legat de politica externă.

Primele două luni de mandat ale lui Biden au dus la escaladarea tensiunilor cu Rusia și China, noi teste de rachete ale Coreei de Nord și un termen limită care se apropie (1 mai) pentru retragerea trupelor americane din Afganistan.

Data târzie aleasă de Biden pentru prima sa conferință de presă nu este singura diferență față de administrațiile anterioare, evenimentul fiind în format mai restrâns din cauza pandemiei de COVID-19.

În timp ce conferințele de presă ale predecesorilor săi au avut camere pline cu reprezentanți ai corpului de presă, cea de joi a lui Biden va avea doar 30 de reporteri în Camera de Est a Casei Albe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *