Lucruri utile pe care trebuie să le știi despre creșterea unei vaci în gospodăria ta

0

Timp de secole, vacile au fost un simbol al bogăției, fiind chiar și un animal sacru în unele culturi. Pentru țăranul român, vaca a însemnat o sursă de venit și mâncare pentru întreaga familie. Creșterea și întreținerea acestor animale nu este însă deloc o sarcină ușoară. Chiar dacă în trecut, aproape fiecare familie deținea cel puțin o bovină și toții membrii ajutau la creșterea ei, în zilele noastre, lucrurile s-au schimbat și creșterea unui astfel de animal este o sarcină care cade în responsabilitatea fermierilor. În continuare, vom aborda câteva aspecte despre ce înseamnă să crești o vacă în propria gospodărie. Așadar, dacă și tu ești interesat de achiziția unei bovine pentru nevoile propriei familii, citește în continuare. 

Iată câteva idei dacă plănuiești să crești o vacă în propria gospodărie

  1. Bovinele pot fi crescute pentru lapte, carne sau producție de viței – achiziția și creșterea unei vaci este o investiție pe termen lung, atât de bani, cât și de timp. Așadar, este important să fi hotărât în ce scop vei folosi produsele care vin de la animal, pentru că în funcție de asta vei decide ce rasă vei cumpăra.
  2. Cea mai potrivită rasă de bovine pentru tine depinde de zona în care locuiești – climatul zonei în care locuiești influențează producția bovinei din gospodărie. Astfel că, în cazul în care locuiești în zone mai calde, de câmpie, potrivită ar fi o rasă de vaci cu păr scurt, rezistentă la temperaturi înalte și vice-versa. 
  3. Pregătește-ți gospodăria înainte de a aduce animalul acasă – aceasta va avea nevoie de o zonă generoasă de păscut bine împrejmuită, un țarc, un adăpost de noapte.
  4. Fă-ți un stoc de hrană, deoarece bovinele consumă hrană până la 3% din greutatea corporală și asta doar într-o zi.
  5. Dacă dorești să schimbi tipul de hrană folosit, fă-o gradual, deoarece bovinele au un sistem digestiv cu o floră bacteriană sensibilă, ce poate fi ușor dată peste cap.
  6. Întotdeauna asigură-te că are acces la o sursă bogată de apă curată – poate părea banal, dar mulți oameni consideră că vacile se pot adăpa de oriunde. Nimic mai fals. În acest sens, poți folosi adăpători de la Magnetcenter, amplasate în țarc sau în adăpost, asigurându-i constant o sursă de apă curată.
  7. Este necesar să cunoști un medic veterinar în zonă – la fel ca și animalele de companie, bovinele au nevoie de supraveghere medicală pe tot parcursul creșterii. Astfel că vor avea nevoie de diverse vaccinuri și cu siguranță, și de asistență medicală în cazul vreunei boli.
  8. Asigură-i un mediu liniștit și calm – toate animalele sunt predispuse la îmbolnăviri, atunci când mediul înconjurător este plin de factori stresanți și iritanți, iar bovinele nu fac excepție.

        Creșterea unei bovine în propria gospodărie este cu siguranță, un efort și o muncă continuă, însă beneficiile nu sunt mai prejos. Așadar, sperăm ca ideile noastre să te inspire și să te ajute să creezi un mediu sigur și adecvat pentru animalul tău.

Sursa foto: Pexels.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *