„Măcelarul lui Putin” avertizează că vor fi reacții violente după ce Șoigu a dat ordin presei să nu mai scrie despre Prigojin

Cel mai puternic mercenar din Rusia a declarat duminică că este convins că înalți oficiali de la Kremlin au interzis relatările despre el în mass-media de stat, avertizând că o astfel de abordare înșelătoare ar duce la o reacție din partea poporului rus în câteva luni, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin alături de luptători ruși din BahmutFoto: Captura Telegram

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, este cel mai marcant membru al cercului președintelui Vladimir Putin care a dobândit notorietate pe scară largă în timpul războiului din Ucraina care durează de 15 luni.

Prigojin, care a glumit săptămâna trecută că porecla sa ar trebui să fie „măcelarul lui Putin” și nu „bucătarul lui Putin”, a susținut că a cucerit orașul ucrainean Bahmut la începutul acestei luni, dar rolul său în această victorie a fost minimalizat la televiziunea de stat.

În vârstă de 61 de ani, Prigojin și-a făcut un nume impunând o disciplină brutală mercenarilor săi și folosind un limbaj obscen și argoul din închisoare pentru a-i insulta pe cei mai importanți șefi militari ai lui Putin, inclusiv pe ministrul apărării Serghei Shoigu.

Ca un semn al măsurii în care Prigojin este perceput că a încălcat tabuurile Rusiei lui Putin, televiziunea de stat a ignorat căderea lui Bahmut timp de 20 de ore și nu a difuzat discursul de victorie al lui Prigojin.

Pe canalele rusești de Telegram circulă un ordin care pare semnat de Ministerul rus al Apărării prin care presei de stat îi este interzisă să relateze despre Pigojin și grupul fondat de oligarhul rus.

„Ceea ce este interzis este întotdeauna mai dulce”

Întrebat despre presupusa interdicție din mass-media de stat, Prigojin a folosit o serie de proverbe rusești pentru a-i ironiza pe cei responsabili: „Ceea ce este interzis este întotdeauna mai dulce”.

„Wagner nu este o bucată de săpun alunecos pe care birocrații s-au obișnuit să o bage peste tot; Wagner este o suliță, un pumnal pe care nu îl poți ascunde”, a spus Prigojin.

„Sunt absolut convins că au interzis (relatarea)”.

„Faptul că birocrații de la nivel înalt, chiar acele turnuri ale Kremlinului, încearcă să închidă gura tuturor ca să nu vorbească despre Wagner nu va face decât să dea un impuls poporului.”

O astfel de abordare, a spus el, ar provoca o reacție din partea poporului rus.

„Pe termen lung – termenul lung este de două sau trei luni – vor primi o palmă de la popor pentru că au încercat să închidă gura și urechile tuturor”, a spus Prigojin.

Prigojin încalcă regulile sistemului controlat de Kremlin

Kremlinul și Ministerul Apărării au ignorat ieșirile lui Prigojin, care par să încalce regulile sistemului politic strict controlat, elaborat de Putin de când a câștigat funcția supremă la Kremlin, în ultima zi a anului 1999.

Kremlinul, care nu a răspuns la o solicitare de comentarii, afirmă că toate obiectivele „operațiunii militare speciale” din Ucraina vor fi atinse, în ciuda a ceea ce spune că este un război prin procură purtat de Occident împotriva sa.

După ce Prigojin a revendicat victoria pe Bahmut, Kremlinul a avut nevoie de 10 ore pentru a publica o declarație de 36 de cuvinte prin care felicita unitățile Wagner și ale forțelor armate pentru „eliberarea” Artyomovsk, numele din epoca sovietică pentru Bahmut folosit de Rusia. Anunțul nu a făcut nicio referire la Prigojin, iar ulterior, televiziunile de stat nu au pomenit numele fondatorului grupului Wagner.

Prigojin susține că 72.000 de militari ruși au murit la Bahmut

Prigojin a declarat în mesajul său audio de duminică că 72.000 de soldați ucraineni au fost uciși în „mașina de tocat carne” de la Bahmut și că aproximativ 100.000 până la 140.000 de soldați ucraineni au fost răniți.

Reuters precizează că nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă ale niciunei părți.

Nici Ucraina, nici Rusia nu publică bilanțul morților, dar Kievul a declarat că pierderile Rusiei la Bahmut au fost mari, deoarece aceasta a fost partea care a atacat.

Kievul insistă că forțele sale controlează încă o mică parte a orașului.

Urmărește ultimele evoluții din a 459-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *