Magnatul franco-israelian Beny Steinmetz vrea să fie achitat în apel în Elveția

Date:

Magnatul franco-israelian Beny Steinmetz vrea să fie exonerat la procesul său de apel, care a început luni la Geneva, după ce a fost condamnat pentru corupție într-un caz legat de drepturi miniere în Guineea, potrivit AFP.

Beny SteinmetzFoto: Captura YouTube

Flancat de doi noi apărători, un Beny Steinmetz zâmbitor a apărut luni dimineață pentru a contesta condamnarea sa în ianuarie 2021 de către tribunalul penal din Geneva.

El a fost condamnat la cinci ani de închisoare și la plata a 50 de milioane de franci elvețieni (52 de milioane de euro) drept despăgubiri pentru “coruperea de funcționari publici” în Guineea.

De atunci, Steinmetz, în vârstă de 66 de ani, care și-a susținut nevinovăția pe tot parcursul primului proces, și-a reorganizat echipa de avocați.

“Ne așteptăm ca instanța să recunoască faptul că Beny Steinmetz nu a mituit pe nimeni”, a declarat pentru AFP avocatul său, Daniel Kinzer, înainte de începerea procesului.

“Pași greșiți, greșeli, neînțelegeri”

Luni, avocatul a întocmit o listă lungă de pași greșiți, erori și neînțelegeri, care, în opinia sa, subminează argumentele acuzării.

Dar procuratura nu a apreciat acuzațiile de a fi “cumpărat” mărturia unuia dintre principalii actori din acest caz, Mamadie Touré, a patra soție a fostului președinte guinean Lansana Conté, care a încheiat un acord cu justiția americană.

“Nu ne oprim de la nimic pentru a încerca să găsim o portiță procedurală”, a declarat Yves Bertossa, primul procuror, spunând că dosarul se bazează pe multe elemente și că ideea unei mărturii cumpărate este ridicolă.

Procesul a fost punctul culminant al unei lungi anchete internaționale lansate în 2013 cu privire la licențele miniere acordate în Guineea companiei Beny Steinmetz Group Resources (BSGR), în cadrul căreia Steinmetz avea calitatea de consilier.

Potrivit echipei lui Steinmetz, BSGR a obținut în mod legal drepturile de exploatare minieră și a încercat, în circumstanțe dificile și complexe, să înființeze o exploatare minieră care ar fi putut aduce beneficii intereselor naționale ale Guineei.

Procuratura din Geneva îl acuză că a pus la punct un aranjament financiar prin intermediul unor companii-paravan pentru a plăti mită în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari lui Mamadie Touré, pentru ca BSGR să obțină drepturi miniere în Guineea.

BSGR a primit dreptul de a explora blocurile 1 și 2 ale unuia dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier din lume de la Simandou în 2008, cu puțin timp înainte de moartea lui Lansana Conté, unde a investit aproximativ 160 de milioane de dolari.

BSGR a vândut 51% din acțiunile sale companiei braziliene Vale pentru 2,5 miliarde de dolari în 2010.

„Pact de corupție”

Potrivit procuraturii din Geneva, Beny Steinmetz i-a promis mită – dintre care o parte ar fi fost direcționată prin conturi elvețiene – lui Mamadie Touré în 2005 și apoi a plătit sau a făcut să plătească din 2006 până în 2012, pentru ca BSGR să înlocuiască grupul anglo-australian Rio Tinto în blocurile 1 și 2 ale minei.

Ales în 2010, președintele Alpha Condé a revizuit toate permisele miniere acordate de predecesorul său, anulând drepturile BSGR în 2014.

Potrivit procuraturii din Geneva, a existat un “pact de corupție” între Steinmetz, reprezentanții săi în Guineea, fostul președinte Conté și Mamadie Touré.

Touré a susținut că a primit plăți. Ea nu s-a prezentat la procesul din 2021, așa cum a cerut apărarea, iar luni, Kinzer a protestat împotriva faptului că acuzarea s-a bazat atât de mult pe mărturia lui Touré, pe care nu a reușit niciodată să o intervieveze. El a cerut ca această mărturie să fie invalidată în întregime.

Beny Steinmetz, care locuia la Geneva în momentul în care au avut loc evenimentele de care este acuzat, a declarat că nu a cerut “niciodată” nimănui să îi plătească bani doamnei Touré.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related