Mai este și problema Transnistriei – Capital

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut, într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant, că nu ar refuza o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Suntem interesați de o conversație pragmatică și substanțială [cu Putin -n.r.]. Avem o anume agendă pe privește probleme noastre pe care va trebui să o abordăm. Când se va forma un nou guvern la Chișinău, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse, inclusiv pentru organizarea unei întâlniri (cu președinte rus Vladimit Putin -n.r.) și asupra unei vizite [la Moscova -n.r.]”, a declarat Maia Sandu pentru Kommersant.

Maia Sandu a insistat pentru necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe vremea sovietică din regiunea separatistă transnistreană și discutarea dosarul acestui conflict înghețat cu Moscova.

„Mai este și problema Transnistriei. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi această decizie ar trebui discutată cu cei care participă în formatul de negocieri internațional 5 + 2”, a mai spus lidera de la Chișinău.

Maia Sandu: Avem o relația sinceră cu România

Ea nu a oferit un răspuns concret referitor la participarea ei la summitul CSI de la finele anului. Potrivit  Maiei Sandu, este prea devreme pentru o astfel de decizie. În primul rând este nevoie de formarea la Chișinău a unui nou guvern și apoi dezbaterea acestei chestiuni între Președinție și noul Executiv de la Chișinău.

Maia Sandu a ținut să vorbească și despre relația bună cu România.

„Avem o relația sinceră cu România, în ciuda partidelor politice pe care le-ați menționat [AUR – n.r.]. Avem relații foarte bune cu România. Există ajutor pe care l-am primit înainte de a deveni președinte și acum, în perioada pandemiei. Niciun partid politic nu poate strica aceste relații, deoarece România îi ajută pe cetățenii Moldovei”, a subliniat Maia Sandu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *