”Mai mult decât tragic”: O jumătate de milion de morți după descoperirea Omicron (OMS) – Coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a deplâns marți că au existat o jumătate de milion de decese din cauza Covid de la descoperirea variantei Omicron, deși există vaccinuri, numind acest bilanț „mai mult decât tragic”, potrivit AFP.

„În timp ce toată lumea spunea că Omicron este mai benign, am ratat faptul că jumătate de milion de oameni au murit de când a fost detectat”, a spus managerul de incidente al OMS, Abdi Mahamud.

„În era vaccinurilor eficiente, moartea a jumătate de milion de oameni este cu adevărat ceva (…) Este mai mult decât tragic”, a adăugat el.

Potrivit lui Mahamud, 130 de milioane de cazuri și 500.000 de decese au fost înregistrate în întreaga lume, de când Omicron a fost considerat „îngrijorător” de către OMS, la sfârșitul lunii noiembrie.

Această variantă a depășit rapid Delta ca variantă dominantă la nivel mondial, deoarece este mai contagioasă, deși pare să provoace boli mai puțin severe.

Numărul de cazuri Omicron este „uimitor”, „vârfurile anterioare par aproape plate”, chiar dacă numărul real de cazuri și decese ar fi mult mai mare decât cel oficial, a comentat un alt oficial OMS, Maria Van Kerkhove.

“Suntem încă în mijlocul acestei pandemii. Sper că ne apropiem de sfârșitul ei”, dar “multe țări nu și-au depășit încă vârful Omicron” și “acest virus continuă să fie periculos”, a avertizat ea.

Covid-19 a ucis aproape 5,75 milioane de oameni de la apariția sa în China în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ AFP întocmit marţi din surse oficiale.

Peste 10 miliarde de doze de vaccinuri Covid au fost administrate în întreaga lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *