Maia Sandu, declarații de la ora 15.00, la finalul ședinței Consiliului de Securitate convocate după exploziile din Transnistria

​Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va susține declarații de presă de la ora 15.00, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău convocate în urma exploziilor care au avut loc luni și marți în regiunea separatistă Transnistria.

Maia SanduFoto: Facebook Maia Sandu

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit de la ora 13.00, iar după ședință, de la ora 15.00, Maia Sandu va susține un briefing de presă, conform deschide.md.

HotNews.ro va transmite livetext declarațiile Maiei Sandu.

Reamintim că autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova.

Presupusa explozie de la unitatea militară din apropierea Tiraspolului este a treia raportată de autoritățile din Transnistria de la începutul săptămânii după ce luni acestea au acuzat că în apropierea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol au avut loc mai multe explozii care au avariat clădirea în care se află acesta.

Republica Moldova a denunțat incidentul, afirmând că obiectivul acestuia este de a crea tensiuni legate de situația de securitate din regiunea transnistreană.

Presa de stat de la Moscova a scris marți dimineața că o a doua explozie a distrus un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă. Ministerul rus de Interne a afirmat că „persoane necunoscute” s-ar afla în spatele atacului.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că exploziile sunt rezultatul unor operațiuni de tip steag fals („false flag”) menite să atragă forțele din Transnistria, o regiune învecinată cu Ucraina, în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Seria de explozii vine după ce vinerea trecută un general rus a anunțat „etapa a doua” a „operațiunii militare speciale” din Ucraina, aceasta vizând controlarea Donbasului și a sudului Ucrainei.

„Acest lucru va asigura un coridor terestru spre Crimeea, precum și influența asupra infrastructurii vitale a economiei ucrainene, porturile de la Marea Neagră prin care sunt livrate produse agricole și metalurgice”, a declarat generalul Rustam Minnekaiev.

Generalul rus a mai spus că, prin controlarea sudului Ucrainei, Rusia va avea un alt coridor spre Transnistria, o republică separatistă pro-rusă de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația vorbitoare de limbă rusă este oprimată”, a susținut Minnekaiev la o întâlnire în regiunea Sverdlovsk din centrul Rusiei.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus de la Chișinău pentru discuții după declarațiile făcute de generalul rus.

La începutul lunii martie autoritățile separatiste de la Tiraspol au cerut recunoașterea independenței Transnistriei ca răspuns la anunțul făcut de Chișinău că va cere aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *