Maşini de lux în valoare de 800.000 euro, aduse în ţară de Clanul Ghiocel, au fost preluate de Agenţia de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) anunță că a luat în administrare, din dispoziţia procurorilor DIICOT, patru autovehicule de lux – un Ferrari Portofino, două Lamborghini Urus şi un BMW X4, a căror valoare se ridică la aproximativ 3,93 milioane lei (800.000 euro). Maşinile au fost aduse în ţară de membrii unei grupări de români cercetaţi pentru comiterea a zeci de furturi, tâlhării și escrocherii în SUA.

Ferrari PortofinoFoto: VanderWolfImages | Dreamstime.com

„Pe parcursul săptămânii curente, Agenţia Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, a preluat în administrare 4 autovehicule de lux (Ferrari Portofino, 2 Lamborghini Urus și BMW X4). Valoarea totală a bunurilor preluate în administrare de către ANABI, în acest caz, este estimată la aproximativ 3.93 milioane lei (800.000 euro)”, se precizează într-un comunicat remis joi.

ANABI precizează în comunicat că „măsura sechestrului asigurător a fost dispusă într-un dosar cu elemente de extraneitate în cadrul căruia se desfășoară cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor”.

Conform DIICOT, în perioada 2020-2022, această grupare, constituită în oraşul Râmnicu Vâlcea pe fondul relaţiilor de rudenie dintre membrii săi, a fost implicată, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, în zeci de infracţiuni de „furt prin distragerea atenţiei” în dauna unor cetăţeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani pe care le aveau asupra lor. În cazul în care bătrânii ripostau, erau deposedaţi prin violenţă de valorile deţinute.

Anchetatorii susţin că membrii acestei grupări au transferat din SUA în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari.

În scopul spălării profitului ilegal, ei au achiziţionat lingouri şi monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari, precum maşini de lux de sute de mii de dolari.

În plus, tâlharii au comercializat pe teritoriul american, fără a fi autorizaţi, bijuterii din aur sau din metal comun cu privire la care pretindeau în mod fraudulos că ar fi confecţionate din aur. Parte din aurul şi bijuteriile aduse în România a fost amanetat la diverse societăţi comerciale de profil în vederea obţinerii de sume de bani.

De asemenea, aceştia au solicitat şi obţinut de la guvernul SUA ajutoare de şomaj destinate contracarării efectelor pandemiei SARS-COV2, folosind în acest scop acte false, în contextul în care nu îndeplineau condiţiile pentru accederea la aceste indemnizaţii.

În prezent, faţă de doi membri ai grupării instanţele de judecată din SUA au dispus măsura arestării preventive.

_____

(Foto articol © VanderWolfImages | Dreamstime.com)

spot_imgspot_img