Masuri eficiente de protectie a mediului

Cu fiecare aparitie a raportului Global Environment Outlook (GEO), Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) alerteaza comunitatea internationala asupra starii generale a mediului global, care s-a deteriorat constant de la prima sa editie din 1997. Ultima editie, publicata in martie 2019, concluzioneaza ca activitatile umane nesustenabile din intreaga lume au degradat ecosistemele planetei, punand in pericol bazele ecologice ale societatii. Este necesara o actiune urgenta pentru a inversa aceasta situatie, pentru a proteja sanatatea umana si a mediului si a pastra integritatea ecosistemelor globale prin reducerea poluarii aerului, solului si apei.

Platforma interguvernamentala din 2019 privind biodiversitatea si serviciile ecosistemice (IPBES) a prezentat raportul global de evaluare a biodiversitatii si a serviciilor ecosistemice, identificand poluarea drept unul dintre cei cinci factori directi ai pierderii biodiversitatii. Poluarea aerului, apei si solului are, de asemenea, un impact considerabil asupra sanatatii umane (boli acute si cronice, diverse dizabilitati).

La nivel european, Comisia Europeana intentioneaza sa adopte in 2021 un plan de actiune avand ca rezultat poluare zero pentru aer, apa si sol. Acordul european prevede, de asemenea, un nou plan de actiune pentru economia circulara, publicat in martie 2020, care va reduce consumul de resurse, precum si productia de deseuri si va imbunatati gestionarea acestora.

Datorita degradarii rapide a mediului inconjurator, multe masuri au fost luate, in unanimitate, de 193 de tari pentru a conserva ecosistemul, dar si pentru a reduce exploatarea excesiva a resurselor naturale. Dar care sunt aceste masuri?

Avand in vedere ca respectarea masurilor stabilite de protectie a mediului depinde in primul rand de guvernul fiecarei tari, acesta din urma trebuie, prin urmare, sa fie responsabil si sa-si informeze cetatenii cu privire la impactul degradarii mediului. Mai mult, aceste masuri se bazeaza intr-un fel pe principiul ca este necesar sa se asigure o dezvoltare economica durabila pentru fiecare tara, respectand totodata intregul ecosistem. Scopurile acestei noi abordari sunt, in plus, lupta impotriva schimbarilor climatice, conservarea biodiversitatii si a resurselor, dezvoltarea dinamica si durabila urmand metode de productie si consum responsabile. Desigur, pentru un rezultat mai satisfacator, este important sa se tina seama de provocarile sociale, de mediu si economice ale acestei dezvoltari.

Pentru a implementa masuri eficiente de protectie a mediului, dezvoltarea durabila intentioneaza, de asemenea, sa previna impactul negativ al proiectelor de constructii asupra mediului. Acesta este si motivul pentru care este intotdeauna obligatoriu sa solicitati o autorizatie de construire sau o autorizatie prealabila pentru inceperea lucrarilor, inainte de a realiza orice astfel de proiect. Daca aveti nelamuriri, puteti apela la firma Envirocons de consultanta in protectia mediului.

Diferitele tipuri de masuri merg in patru directii:

– masura de protectie a mediului prin reducerea efectelor directe ale constructiilor asupra ecosistemului;

– masura de compensare pentru a compensa anumite efecte negative;

– masura de sprijin pentru a influenta tiparele de utilizare a constructiilor;

– masura de planificare a utilizarii terenurilor.

In plus, autoritatile locale tin cont si de conservarea mediului atunci cand emit viza anuala a autorizatiei de mediu pentru asemenea proiecte, astfel incat masurile sa fie eficiente.

Guvernul nu este singurul garant al succesului masurilor de protectie a mediului. De fapt, pentru ca aceste masuri sa ofere rezultate vizibile este esential ca fiecare cetatean sa adopte, de asemenea, actiunile corecte ce vizeaza reducerea consumului sau si conservarea ecosistemului.

Citeste mai multe despre: Necesitatea obtinerii vizei anuale a autorizatiei de mediu

Printre obiceiurile pe care le aveti, economisirea apei potabile este destul de importanta. Incercati sa reduceti consumul de apa potabila cat mai mult posibil, deoarece aceasta resursa nu este nelimitata. In plus, nu este recomandata utilizarea produselor toxice in gospodarii. Intr-adevar, exista multe solutii naturale, fie ca este vorba de eliminarea daunatorilor din gradina dvs. sau de curatarea eficienta a casei. In cele din urma, reciclarea deseurilor este, de asemenea, un obicei de protectie a mediului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *