Domeniul medicinei se dezvoltă constant, iar noile tehnici și proceduri promit rezultate excelente și recuperare rapidă. Află în ce constă intervențiile minim-invazive, care sunt beneficiile acestora și în ce situații sunt folosite.
Ce presupune medicina intervențională minim-invazivă?
Spre deosebire de medicina intervențională clasică, cea minim-invazivă se efectuează prin intermediul unor incizii de dimensiune redusă (între 0,5 și 2,5 cm, în funcție de situație). Sunt folosite tehnici de ultimă generație și aparatură modernă, care permit efectuarea unei game largi de proceduri. Important de menționat este că în cadrul acestor operații se respectă structurile nervoase și vasculare, folosindu-se coridoarele anatomice naturale.
Intervențiile minim-invazive sunt o idee bună în special pentru persoanele în vârstă. Un studiu publicat în BCM Surgery arată că vârstnicii pierd mai puțin sânge în cazul unei astfel de operații față de intervențiile clasice. În plus, rata de infecție a plăgii este mai scăzută, iar recuperarea este mai rapidă.
Tipuri de chirurgie minim-invazivă
Laparoscopia este o procedură unde medicul folosește instrumente chirurgicale foarte mici și camere de filmat care îl permit să opereze mai eficient. Astfel, nu este nevoit să apeleze la o incizie mare, pentru a vedea direct zona, ci se folosește de camera care îi oferă o perspectivă 3D.
Chirurgia robotică utilizează sisteme avansate, precum un braț robotic. În acest caz, medicul chirurg lucrează de la o consolă care controlează aceste brațe. Deși nu toate operațiile pot fi efectuate în acest mod, cele eligibile se bucură de mult succes.
Pentru ce afecțiuni sunt eficiente procedurile minim-invazive?
Chirurgia minim-invazivă poate fi folosită în diferite situații:
- în cazul anevrismelor aortice;
- pentru rezolvarea unor anomalii congenitale;
- la boala ischemică coronariană;
- la bolile ocluzive/stenozante arteriale periferice;
- la stenoze carotidiene sau vertebrale;
- pentru protezare valvulară aortică
Ce tipuri ce proceduri pot fi efectuate?
Intervențiile chirurgicale care pot fi efectuate în mod minim-invaziv includ:
- coronarografia;
- arteriografia;
- cateterismul cardiac;
- flebografia;
- angioplastia coronariană;
- implantarea stimulatoarelor sau defibrilatoarelor cardiace;
- închiderea defectelor septale;
- embolizări uterine, cerebrale, arteriale etc
Care sunt beneficiile medicinei intervenționale minim-invazive?
Acest tip de operație are numeroase beneficii pentru pacient, bazate în special pe dimensiunea redusă a inciziei. Astfel, pentru că se lucrează pe o suprafață mai mică, atât trauma fizică este redusă, cât și cea psihică. Pacientul este în general mai puțin anxios, mai ales dacă se folosește doar anestezie locală. Pentru că traumele din tesuturile moi înconjurătoare sunt diminuate, sângerarea este redusă, iar recuperarea este mai ușoară. Mai mult, scade posibilitatea apariției complicațiilor postoperatorii. Pentru că timpul petrecut în spital și recuperarea sunt mai scurte, pacientul își reia mai repede viața socială. Nu în ultimul rând, rezultatul cosmetic este mult mai bun, cicatriciile fiind mai mici, deci mai greu de observat.
Desigur, nu este suficient ca aparatura și tehnicile să fie de ultimă generație. Pentru ca intervențiile să se bucure de succes, este nevoie de personal excepțional, precum cei mai buni medici din cadrul spitalului AngioLife. Aceștia au multă experiență, oferă un diagnostic exact, iar pacienții beneficiază de grijă și empatie.
Răspândite în întreaga lume, aceste intervenții reprezintă un progres important pentru medicină, iar tehnicile continuă să evolueze.