Merkel pledează pentru “dialog naţional” în Belarus: O acţiune militară rusă “ar complica” situaţia – International

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut miercuri, după summitul UE, Administraţiei Aleksandr Lukaşenko să iniţieze un “dialog naţional” pentru rezolvarea pe cale paşnică a crizei politice, avertizând că eventualul sprijin militar acordat de Rusia “ar complica foarte mult” situaţia, relatează Mediafax. În același timp, Merkel a spus că președintele belarus a refuzat să vorbească cu ea la telefon, potrivit AFP.

Angela Merkel a subliniat că Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul scrutinului prezidenţial din Belarus. “Condamnăm acţiunile brutale împotriva cetăţenilor şi arestarea a mii de oameni”, a declarat Angela Merkel, potrivit publicaţiei Süddeutsche Zeitung. Germania exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Angela Merkel a îndemnat Administraţia Aleksandr Lukaşenko să “rezolve criza în cel mai paşnic mod posibil”. “Chiar dacă alegerile nu au fost nici corecte, nici libere”, UE nu se poate implica direct în criza politică din Belarus. “Ţara trebuie să îşi găsească singură direcţia”, a subliniat cancelarul Germaniei, precizând că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ar putea juca rol de intermediar între regimul din Belarus şi opoziţie.

Angela Merkel a declarat că a discutat despre criza din Belarus cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. O eventuală acţiune rusă de susţinere militară a Belarusului “ar complica foarte mult” situaţia. “UE pledează pentru dialog naţional” între partidele din Belarus.

Cancelarul Germaniei a dezvăluit că a încercat să ia legătura şi cu Aleksandr Lukaşenko, dar acesta a refuzat să vorbească cu ea la telefon (AFP). “Regret că nu am reuşit”, a spus Merkel.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Administraţia Vladimir Putin a denunţat tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului şi a semnalat disponibilitatea de a oferi sprijin militar regimului de la Minsk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *