Mesajul pe care s-a centrat vizita Suveranului Pontif la Miercurea Ciuc

Vizita Papei Francisc în Miercurea Ciuc a fost un eveniment unic. Nu știu când se va mai produce un astfel de eveniment.
Tocmai de aceea ar trebui să tragem niște concluzii.

Mesajul pe care s-a centrat vizita Suveranului Pontif își regăsește ecoul aici, mai bine ca oriunde. Să mergem împreună – adică, toți locuitorii țării să lase la o parte lucrurile care îi despart, pentru ca sunt mai multe lucruri care îi aduc împreună. În țara noastră este o perioada tulbure, cauzată de oameni cu mintea tulbure, care trăiesc și se hrănesc cu conflictele. În spiritul afirmațiilor Papei Francisc, trebuie să fim împreună și să încercăm sa-i izolăm pe cei care nu vor decât ca răul să fie între oameni, ca oamenii să se certe și să se dușmănească pe motive inventate cu scopul de a trage foloase.

La Miercurea Ciuc oamenii, pelerinii, au demonstrat, ca de fiecare data, un spirit ecumenic deosebit. Nu același lucru se poate spune despre politicieni, care au ținut morțis să-l pună pe Papa Francisc într-o postură neplăcută, încercând să-l facă să asiste la intonarea imnului altui stat, adică cel al Ungariei. Politicienii locali au arătat astfel că nu se ridica nici măcar la înălțimea călcâiului Papei. Era o vizită cu caracter religios. Nu de altă natura. Faptul că Papa s-a ridicat și a plecat când a început intonarea imnului Ungariei este o lecție pe care, sunt sigur, nu au înțeles-o politicienii locali. Pentru că ei nu înțeleg și nu acceptă că o sărbătoare religioasă să fie altfel decât maghiara. Monopolizează până și sărbătorile. Însă, sper să le rămână în minte afirmațiile Papei, conform căruia pelerinajul de la Șumuleu Ciuc aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotriva. Că pelerinajul este un simbol al unității, dialogului, fraternității.

Mult clamata prezență de peste un milion de oameni, după cum spuneau Borboly Csaba și cei asemenea lui, s-a dovedit a fi de fapt în jurul cifrei de 85.000 de oameni. Nu contează cifra. Și dacă erau mai mulți sau mai puțini mesajul vizitei Papei ajungea acolo unde trebuie: la sufletul oamenilor. S-a dovedit încă o dată în ce hal se încearcă manipularea opiniei publice. Pentru că invocând aceasta cifră de 1 milion de oameni, politicienii locali sperau să pună presiune pe autorități.

Felicitări oamenilor care au venit pentru hrana sufletească la întâlnirea cu Papa Francisc. Ei cu siguranță au înțeles mesajul transmis de Suveranul Pontif, care este în totală contradicție cu mesajul pe care șefii UDMR îl tot transmit pe toate canalele media către maghiari.

Acest lucru arată încă o dată, ruptura de realitate care caracterizează UDMR, PCM, PPMT și alte grupuscule agitatoare de spirite și nu lasă pacea să vină între oameni. Ar trebui să priceapă și politicienii aceștia că nu contează etnia, ci contează omenia.

Mesajul de unitate al Papei Francisc a ajuns la sufletele oamenilor, dornici de pace. Sătui de minciuna politicienilor, indiferent din ce partid sunt ei. Mesajul Papi va produce, sigur, daune în rândul partidelor. Un astfel de mesaj, venit de la liderul lumii catolice este mai percutant decât toate discursurile liderilor politici, care, veți vedea, cum în perioada următoare vor încerca să pervertească spiritul vorbelor Suveranului Pontif în așa fel încât sa le fie lor bine.

Însă oamenii gândesc singuri, iar urmările și consecințele le vom resimți cu toții.

D.E.

 

Sursa: Ziar Harghita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *