Metode de tratare a ranilor cutanate

O plaga deschisa este o leziune care implica o ruptura externa sau interna a tesutului corporal, care implica de obicei pielea. Aproape toata lumea a experimentat sau va experimenta o rana deschisa la un moment dat. Din fericire, majoritatea ranilor deschise sunt minore si pot fi tratate acasa.

Caderile, accidentele cu obiecte ascutite si accidentele auto sunt cele mai frecvente cauze ale ranilor deschise. In cazul unui accident grav, trebuie solicitata imediat asistenta medicala. Acest lucru este valabil mai ales daca exista multe sangerari sau daca sangerarea dureaza mai mult de 20 de minute.

​Clasificarea ranilor cutanate

  • mecanice (plagi escoriate, taiate, intepate, contuze sau muscate);
  • termice (arsuri termice sau degeraturi);
  • chimice (arsuri cauzate de contactul pielii cu acizi sau baze);
  • prin iradiare (produse din cauza radiatiilor ionizante, precum razele X).

​Cum se trateaza ranile deschise?

In general, ranile cutanate minore pot fi tratate cu succes acasa. Mai intai, rana trebuie spalata si dezinfectata, in asa fel incat murdaria si orice fel de substanta straina sa fie indepartate. Se recomanda folosirea unei presiuni directe pentru a diminua inflamarea si sangerarea.

Apoi, rana trebuie infasurata, intotdeauna cu un bandaj sau un pansament steril, cum ar fi Grassolind. Ranile superficiale se pot vindeca fara bandaj. Va trebui pastrata rana curata si uscata timp de cinci zile. De asemenea, pacientul are nevoie de cat mai multa odihna, evitand efectuarea activitatilor fizice.

Ranile deschise sunt de obicei insotite de durere. In acest caz, se poate lua o pastila de paracetamol. Indicat ar fi ca produsele cu aspirina sa fie evitate, deoarece acestea pot provoca sau prelungi sangerarile.

In cele din urma, se recomanda aplicarea de gheata pe vanatai sau umflaturi si evitarea indepartarii crustelor ranilor. In cazul expunerii la soare, este necesara aplicarea de protectie solara cu SPF 30 pe zona afectata pana cand aceasta este complet vindecata.

​Cand este nevoie de interventia unui medic?

Nu toate ranile pot fi tratate la domiciliu. Exista situatii in care este nevoie de ajutorul unui medic. Unele dintre aceste situatii sunt urmatoarele:

  • cand rana deschisa este mai adanca de 5 centimetri;
  • cand sangerarea nu se opreste nici macar la aplicarea unei presiuni directe;
  • cand sangerarea dureaza mai mult de 20 de minute;
  • cand rana este cauzata de un accident grav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *