Metode eficiente de protectie la foc

Structurile din otel neprotejate pot rezista la temperaturi ridicate doar timp de 5 – 25 minute, deoarece incalzirea metalelor la 500 de grade C, reduce rezistenta mecanica a acestora. In timpul incendiilor la constructii industriale si civile, acest lucru duce la prabusirea structurilor metalice de sprijin ale cladirilor si a altor structuri in general. Consecinta acestui lucru poate fi pierderea vietii si pierderea proprietatii. Pentru a evita astfel de situatii, se utilizeaza diferite metode de protectie la foc pentru structuri metalice. Cele mai populare masuri de protectie la foc pentru structurile metalice sunt vopselele termospumante care sunt protectii pasiv-reactive aplicate pe suprafata structurilor.

Vopsele termospumante

Acestea au ca scop prevenirea distrugerii rapide a cladirilor si structurilor in timpul incendiilor. Cea mai convenabila si obisnuita dintre ele este metoda de aplicare a vopselelor ignifuge pe structurile metalice de sprijin ale obiectelor protejate. Acoperirile bazate pe ele la temperaturi ridicate cresc semnificativ in volum si sunt transformate intr-un strat poros termoizolant. Rezistenta la foc a structurilor metalice creste de multe ori si rezista mult timp. Vopselele termospumante se aplica pe suprafata pregatita. De regula, amorsarea structurilor metalice are loc la producator, iar vopseaua este aplicata direct pe structura metalica. Vopseaua de protectie la foc se aplica in mai multe straturi, in functie de limita de rezistenta impusa. Fiecare strat de material se aplica dupa ce precedentul se usuca. Compozitiile ignifuge pentru structuri metalice in combinatie cu materialele anticorozive permit crearea de sisteme unice de acoperire, care pot proteja structurile de temperaturi ridicate si coroziune.

Mortar de protectie

Domeniul de aplicare a diferitelor metode de protectie impotriva incendiilor este determinat tinand cont de rezistenta la foc necesara a unei structuri metalice, tipul si orientarea acesteia in spatiu (coloane, rafturi, bare transversale, grinzi, comunicatii), tipul de sarcina care actioneaza asupra structurii (statica, dinamica), functionarea temperaturii si a umiditatii si lucrari de protectie impotriva incendiilor (procese uscate, umede), agresivitatea mediului, incarcarea crescuta a structurii datorita protectiei impotriva incendiilor, cerintelor estetice etc. Structurile metalice care nu raspandesc foc au o structura anorganica si sunt incombustibile. Intr-un incendiu, structurile metalice isi pierd in general capacitatea de rulare dupa 15 minute. Prin urmare, in cazurile in care rezistenta necesara la foc depaseste aceasta valoare, coloanele metalice si grinzile sunt supuse protectiei impotriva incendiilor.  

Protectia impotriva incendiilor ar trebui sa ofere o rezistenta ridicata a structurilor la actiunea focului si la temperaturi ridicate, sa aiba o conductivitate termica scazuta si o aderenta suficienta la metal. Ar trebui sa fie durabila, sa aiba un cost redus, iar tehnologia de aplicare trebuie sa fie accesibila. Protectia impotriva incendiilor implica utilizarea unor metode constructive, utilizarea unor scuturi termice ale compusilor, usor aplicati pe suprafata structurilor cu metode industriale de inalta performanta. Metodele structurale de protectie impotriva incendiilor includ acoperirea cu mortar rezistent la foc, captuseala din caramida, tencuiala, utilizarea de tabla de dimensiuni mari si placi ignifuge, utilizarea elementelor structurale ignifuge (de exemplu, tavane suspendate ignifuge), umplerea cavitatilor interne ale structurilor, selectarea sectiunilor necesare ale elementelor care asigura valorile necesare pentru rezistenta la foc a structurilor, dezvoltarea de solutii structurale noduri de jonctiune, imperechere si articulatii structurale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *