Ministerul rus al Justiției a cerut Curții Supreme să declare batalionul „Azov” organizație teroristă

Procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să recunoască Regimentul Azov din Ucraina drept „organizație teroristă”, scrie Reuters, citând agenția de presă Interfax. Solicitarea are loc în ziua predării luptătorilor ucraineni ascunși în uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărării ucrainene din Mariupol. Mare parte din ei fac parte din batalonul Azov.

soldati din regimentul Azov aflați in catacombele AzovstalFoto: Regimentul Azov

Anunțul a fost făcut de către Ministerul Justiției din Rusia.

Curtea Supremă a Federației Ruse va lua în considerare cererea Parchetului General de a recunoaște batalionul „Azov” drept organizație teroristă și de a interzice activitățile acesteia în Rusia, iar judecarea cazului este programată pentru 26 mai, scrie și agenția rusă de presă Tass.

Potrivit legislației ruse, o propunere de recunoaștere a unei organizații drept teroristă și de interzicere a acesteia este pregătită de FSB, care o trimite Procuraturii Generale al Federației Ruse. La rândul ei, aceasta intentează proces în instanță.

Membrii unei organizații declarate teroriste de către instanță sunt supuși răspunderii penale. Astfel, pentru liderii acesteia sunt prevăzute pedepse cu închisoare de la 15 la 20 de ani și amendă de până la 1 milion de ruble, iar pentru participanții obișnuiți – închisoare de la cinci la 10 ani, cu o amendă de până la 500.000 de ruble, mai scrie Tass.

Armata ucraineană a anunțat marți că este în desfășurare evacuarea tuturor trupelor rămase în Azovstal, ultima lor fortăreață din orașul-port asediat Mariupol. Astfel, după luni de bombardamente, Mariupolul ajunge sub controlul forțelor ruse. Este, probabil, sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din războiul declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie și o înfrângere semnificativă pentru Ucraina, scrie Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *