Ministrul Educaţiei: Există judeţe în care în două luni din al doilea semestru al anului şcolar au fost folosite doar 40 de teste antigen rapide pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor – International

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că există judeţe în care în două luni din al doilea semestru al anului şcolar au fost folosite doar 40 de teste antigen rapide pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor, ministrul afirmând că există şcoli în care sunt cabinete medicale şi personal sanitar, dar acesta nu a avut întotdeauna „dorinţa” de a face testare.

„Sunt judeţe în care au fost folosite, în două luni, 30 sau 40 de teste. Asta spune că nu s-a făcut testare în şcoli. Nu aş face neapărat o vină cuiva, pentru că este foarte dificil, atunci când un elev prezintă simptome în timpul programului de şcoală cu oră sau două ore înainte, să spunem, într-o şcoală care este la 50, 60, 70 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ… nu avem capacitatea să testăm, nu există cabinet medical în acea şcoală, trebuie să vină cineva din DSP municipiul reşedinţă de judeţ şi până când ajunge s-a terminat programul, iar elevul acela ce poate să facă? Se va duce acasă şi părinţii vor lua decizia pe care o consideră de cuviinţă. Deci este o slabă capacitate a sistemului sanitar, nu avem cabinete medicale în şcoli. Asta este situaţia şi acolo unde ai, am înţeles că nici măcar acolo unde sunt cabinete şcolare nu întotdeauna, chiar dacă există personalul medical, a avut acea dorinţă de a aplica acele teste”, a afirmat ministrul Educaţiei, duminică seară, într-o emisiune la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că susţine în continuare ideea testării în unităţile şcolare, „orice testare care este considerată relevantă”, aceasta fiind o metodă de a ţine sub control răspândirea virusului.

Potrivit acestuia, din totalul de 1.350.000 de teste antigen rapide alocate unităţilor şcolare, la ultima raportare au fost anunţate ca fiind utilizate 26.000 de teste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *