Ministrul liberal Burduja a votat la referendumul lui Dragnea pentru familia tradițioală. „Îi respect pe toţi românii care au avut o altă opţiune”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (PNL), a recunoscut că a fost la referendumul pentru familia tradiţională din 2018 şi a afirmat că şi-a exprimat o opţiune.

Sebastian BurdujaFoto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Sebastian Burduja a fost întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, cum priveşte discuţia despre căsătoria persoanelor de acelaşi sex.

„Căsătoria din perspectivă religioasă, deci cununia religioasă, este treaba Bisericii. Aşa consider că e normal şi suntem un stat laic. Nu se amestecă Biserica în treburile statului şi nici statul în treburile Bisericii. Deci cred că sigur este important să păstrăm această distincţie între cele două lucruri…”, a afirmat Sebastian Burduja, conform News.ro.

La remarca potrivit căreia că aceste linii de demarcaţie se mai şterg şi vedem mulţi bani care se duc de la bugetul de stat către biserici şi implicarea unor preoţi în viaţa politică, el a replicat: „Din păcate, mi-l amintesc pe bunicul meu, care a fost preot aproape 60 de ani, undeva în Piatra Neamţ, Bacău, şi absolut niciodată nu renunţa la reverendă, dar în acelaşi timp nu se pronunţa pe treburile publice. Ţinea foarte mult la aspectele astea şi cred că e important. Sigur, am avut un referendum în România, referendumul pentru familie, cum s-a definit el. El a vizat, cred că articolul 48 din Constituţie şi a definit, a adăugat o definiţie pentru familie, respectiv între un bărbat şi o femeie. Dar nu a afectat articolul 26, cel care garantează practic viaţa privată şi faptul că statul nu intervine în viaţa privată a românilor. Şi ăsta e un lucru important. Pe toate subiectele astea, sigur că ele sunt importante mai ales pentru un anumit public, dar România are acum o agendă încărcată de conflictul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, sectorul energetic şi multe altele. Cred că mai degrabă trebuie să găsim acele elemente care ne adună şi la nivel politic, şi la nivel social şi nu cele care ne dezbină”.

Întrebat dacă a fost la referendumul pentru familia tradiţională, Burduja a răspuns: „Am fost la acel referendum”.

El a mai fost întrebat dacă nu este de acord că acela a fost referendumul lui Liviu Dragnea.

„Nu, n-am perceput lucrurile aşa. Mi-am exprimat o opţiune. Îi respect pe toţi românii care au avut o altă opţiune şi cred că este un lucru corect ca pe toate aceste chestiuni sensibile să întrebăm românii ce îşi doresc, cum văd acest stat, cum percep diversele articole din Constituţie. Iată, v-am dat cele două exemple, 26 cu 48. În 26 statul spune clar că nu interferează cu viaţa privată şi cu alegerile fiecărui cetăţean. În 48 pe versiunea din referendum s-a optat pentru o definire mai clară…”, a adăugat Sebastian Burduja.

„Şi eu am valorile mele, vin dintr-o familie de preoţi, am avut 14 preoţi în familie, bunicul meu a fost preot, la un moment dat visul lui era să-i urmez calea. Sunt un om credincios, ţin toate posturile – nu cred că că am mai spus lucrul ăsta – dar sunt valorile mele personale la care ţin şi nu doresc să le impun altcuiva. Cred că e important ca fiecare român să-şi definească propriul set de valori”, a adăugat Burduja.

Ce crede Sebastian Burduja despre parteneriatul civil

El a mai fost întrebat dacă PNL ar fi de acord cu o lege a parteneriatului civil prin care să fie oferite drepturi juridice mai puternice celor care trăiesc cu persoane de acelaşi sex.

„Eu cred că drepturile într-o democraţie trebuie să fie egale şi ăsta este un principiu, un pilon fundamental al Partidului Naţional Liberal, cel puţin de la I.G.Duca încoace, deci de 100 de ani, au fost definite patru mari platforme ale liberalilor şi democraţia şi valorile democratice şi liberale erau unii dintre aceşti piloni”, a mai afirmat Burduja.

Cine este Sebastian Burduja

Sebastian Burduja, doctor în economie și absolvent al universităților Stanford și Harvard, este Ministrul Energiei în Cabinetul Ciolacu și liderul PNL Sector 1. Anterior, a ocupat funcția de Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României.

În decembrie 2019, Burduja a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice de către premierul liberal de atunci Ludovic Orban.

Ulterior, Burduja a cărei filială a fost împărțită anul trecut între Orban și Cîțu, a fost trecut pe lista susținătorilor săi de acesta din urmă. Burduja nu a avut o poziționare explicită la vremea respectivă. Cîțu și-a anunțat sâmbătă demisia de la șefia PNL, la doar șase luni de la instalarea în funcția de președinte al partidului, în contextul în care liderii partidului care l-au susținut au cerut acum schimbarea sa din funcție și organizarea rapidă a unui nou congres al PNL.

Sebastian Burduja a condus Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în 2016 și care în martie 2019 a fuzionat cu PNL.

El s-a întors în 2016 în Romania după 12 ani petrecuți în strainatate. Din 2012 a lucrat ca expert la Banca Mondiala. A studiat la universitati de prestigiu precum Stanford si Harvard. Sebastian Burduja a spus intr-un interviu ca si-a facut studiile în SUA cu ajutorul financiar al familiei.

Este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepresedinte Bancorex. Marinel Burduja a fost ani buni de zile prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank, de unde a demisionat in 2012. Dupa cateva luni, a reaparut in peisajul bancar ca director general al bancii lui Dorinel Umbrarescu – Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI). La Umbrarescu a stat circa doi ani, dupa care a demisionat din motive personale. In toamna lui 2015, Burduja revine pe piata serviciilor financiare printr-o asociere intr-o IFN cu fostul ministru al Sanatatii, Ioan Bazac, importatorul masinilor Ferrari in tara noastra. Detine si o licenta de somelier, avand o colectie de circa 9.000 de vinuri rare.

În 2009, Burduja a fondat Liga Studentilor Români din Străinătate (LSRS), iar in 2011 a infiintat fundatia CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani. La lansarea LSRS au participat si sustinut discursuri Dan Voiculescu, Sebastian Ghita, Mihai Gadea si Ecaterina Andronescu.

spot_imgspot_img