Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD sub conducerea lui Dragnea, condamnat la 6 ani de închisoare / A recunoscut că a folosit bani din subvențiile de la stat pentru vacanțe exotice

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea, a fost condamnat luni la 6 ani de închisoare într-un dosar în care este acuzat că ar fi cheltuit peste 550.522 de lei din conturile partidului, o parte provenind din subvenția de la stat, pentru vacanțe în destinații exotice. Decizia instanței vine după ce Drăghici a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției.

Tribunalul București l-a condamnat pe Drăghici la 6 ani de închisoare, după contopirea unor pedepse, conform portalului instanțelor.

Decizia pronunțată luni nu este definitivă.

Acord cu DNA de recunoaștere a vinovăției

La sfârșitul lunii iunie, DNA a anunțat că a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Mircea Drăghici, pentru a executa 6 ani de închisoare, pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate, în formă continuată, și delapidare, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au notat:

  • În perioada 10 aprilie 2017 – 22 mai 2018, Mircea Drăghici, în calitate de trezorier al PSD, cu atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, ar fi utilizat suma totală de 550.522 de lei din conturile partidului pentru achitarea, către o societate comercială, a unor cheltuieli ocazionate de deplasarea și/sau cazarea în destinații turistice exotice a sa și a altor persoane.
  • Din suma de mai sus, 231.040 de lei ar fi reprezentat o parte din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă.
  • Pe parcursul urmăririi penale s-au depus într-un cont deschis de ANABI pe numele lui Mircea Drăghici sumele reprezentate de paguba cauzată și cheltuielile judiciare efectuate în etapa urmăririi penale, fiind dispuse măsuri asiguratorii pe acele sume de către procurorii DNA.

În prezența avocatului, Mircea Drăghici a recunoscut comiterea faptelor, declarând că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

  • 6 ani de închisoare cu executare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea acesteia, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în oricare alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii (trezorier partid politic) și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Mircea Drăghici se află în penitenciar după ce în urmă cu un an a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare într-un alt dosar în care este acuzat de DNA că, în calitate de trezorier al PSD, şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvențiile primite de partid pentru a-și cumpăra o casă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *