Modificarea Constituției Rusiei: Înainte de finalul scrutinului, un exit poll arată că 76% dintre ruși au votat pentru ca Putin să poată rămâne la putere până în 2036 – International

Aproximativ 76% dintre ruși au aprobat reforma constituțională care îi oferă președintelui rus, Vladimir Putin, posibilitatea de a rămâne în funcție până în 2036, arată un exit poll, în timp ce mai sunt încă 3 zile de vot, relatează AFP.

Votul se derulează în perioada 25 iunie – 1 iulie pentru a evita aglomerarea excesivă la sexțiile de vot, în contextul pandemiei de coronavirus.

Luni, însă, Institutul Vtsiom a anunțat că ”da”-ul este majoritar, cu 76%, în timp ce 23,6% au spus nu”, iar 0,4% sunt buletine de vot albe sau nule.

Exit-pollul a fost realizat în perioada 25-28 iunie, patru din cele șapte zile de vot, în 25 de regiuni, cu peste 163.000 de persoane care au participat la sondaj.

Aproximativ 70,6% dintre cei interogați au acceptat să răspundă.

Institutul Vtsiom și-a justificat decizia de a publica rezultatele înaintea finalului scrutinului printr-o ”cerere puternică” pentru acest tip de informații, absența unei interdicții legale și a respins ideea că o astfel de publicare ar putea avea efect asupra derulării procesului de vot.

”Prin lege nu este interzisă publicarea, iar dacă nu este interzisă de lege, ce presiune (asupra procesului electoral) ar putea fi?”, a spus directorul Institutului, Valeri Fiodorov.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, a regretat publicarea exit poll-ului.

Citește și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *