Morți misterioase în Africa de Sud: Se așteaptă rezultatele autopsiei celor 21 de tineri decedați într-un club

Rezultatele autopsiilor și ale testelor toxicologice sunt încă așteptate în Africa de Sud, după ce 21 de tineri au murit în weekend la o petrecere într-un bar, în condiții care rămân deocamdată misterioase, potrivit AFP.

Morti misterioase in Africa de SudFoto: captura tv

“Autopsiile au fost finalizate noaptea trecută, iar cadavrele vor fi înapoiate familiilor astăzi”, a declarat luni pentru AFP Yonela Dekeda, o purtătoare de cuvânt a departamentului provincial de sănătate.

Cadavrele a 17 tineri, dintre care unii de numai 13 ani, au fost găsite duminică în zori, într-un local popular dintr-o suburbie defavorizată din estul Londrei (sud). Alte patru persoane au murit ulterior la spital. În total, au murit 13 băieți și opt fete.

Luhlemela Ulana, DJ sâmbătă seară, a descris pentru AFP mulțimea, cu petrecăreți care împingeau ușa pentru a intra cu forța, iar bodyguarzii erau repede copleșiți. “Am oprit muzica, am crezut că asta îi va face pe oameni să plece”, a spus el. Dar nu a fost așa.

Însă paramedicii nu au găsit nicio rană aparentă pe cadavre și exclud o îmbulzează generală în localul aglomerat.

Consumul excesiv de alcool? Intoxicație? Mai multe posibilități sunt încă în discuție.

“Suspectăm că ceva din băuturi sau mâncare, sau ceva care a fost inhalat” a fost cauza deceselor, a declarat Unathi Binqose, un oficial guvernamental din domeniul securității.

“Miros puternic”

Sinovuyo Monyane, în vârstă de 19 ani, un supraviețuitor contactat telefonic de AFP, a declarat că se simțea un “miros puternic” care semăna cu “spray-ul cu piper”. Ea povestește despre oameni care strigau: “Murim”, “ne sufocăm” sau “sunt oameni care nu pot respira”.

Tânăra, care lucra în timpul serii la promovarea unei mărci de alcool, a declarat că ea însăși și-a pierdut cunoștința în cameră, “gâfâind”. Când și-a recăpătat cunoștința, a văzut “cadavrele zăcând acolo”, inerte.

Un angajat al barului a declarat pentru AFP că a stropit cu apă persoanele inconștiente pentru a le resuscita, crezând că sunt doar beți. Dar apoi și-a dat seama: “Am văzut doi oameni prăbușindu-se, sunt morți”, a spus Sifiso Promise Matinise.

În total, 31 de tineri au fost duși la spital duminică. Vărsături, dureri de cap, unii s-au plâns de dureri de spate și de piept. Două persoane se află încă în spital. Se vor efectua teste toxicologice.

“Anchetatorii caută în continuare posibile indicii”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției locale, Thembinkosi Kinana. O echipă specială a poliției se află la fața locului, dar deocamdată nu au fost făcute arestări.

Potrivit autorităților, cele mai multe dintre victime sunt studenți care sărbătoreau rezultatele examenelor finale.

În Africa de Sud, consumul de alcool este interzis persoanelor sub 18 ani. Barurile ilegale, emanații ale “shebeen-urilor”, localuri ilegale cu băutură din timpul apartheidului, sunt acum permise sau tolerate. Însă legislația nu este întotdeauna aplicată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *