Moscova anunţă reluarea activităţii în portul Mariupol

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rusia a afirmat miercuri că portul Mariupol din sudul Ucrainei și-a reluat activitățile, după ce a fost deminat, la o lună după anunțul privind cucerirea acestui oraș strategic de către Moscova, relatează AFP.

Rușii spun că au deminat portul Mariupol și că activitățile au fost reluateFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Situat la Marea Azov (legată de Marea Neagră), portul Mariupol a fost înaintea ofensivei lansate de Kremlin în 24 februarie al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după Odesa.

Pe aici era posibil exportul în masă al giganticei producţii ucrainene de cereale, acum blocată în ţară din cauza conflictului, ceea ce ridică temerile unei crize alimentare globale.

„Operaţiunile de deminare şi demilitarizare ale portului (Mariupol) s-au terminat, (portul) a început să funcţioneze în mod regulat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Cu o zi în urmă, armata rusă anunțase că a deminat zona maritimă a portului, precum şi 18 cheiuri şi 32 de nave, precizând că „mai mult de 12.000 de arme şi obiecte explozive periculoase” au fost strânse.

Deocamdată, Moscova nu a spus dacă redeschiderea portului Mariupol va face posibil exportul în special al cerealelor, o întrebare aflată în centrul unor preocupări internaţionale puternice, notează AFP.

____

spot_imgspot_img