Motivele care determină defectarea injectoarelor

Rolul unui injector este acela de a pulveriza combustibil astfel încât să crească performanta motorului şi să reducă emisiile toxice ale maşinii printr-o mai bună amestecare a motorinei sau benzinei cu aerul.

De-a lungul timpului şi utilizării autovehiculului, injectoarele se pot înfunda cu particule prezente în combustibili, iar dacă nu sunt curăţate la timp, acestea pot determina chiar şi stricarea motorului. Astfel că, pe lângă o creştere a consumului de combustibil, în timp motorul va începe să dea semne că ceva nu este în regulă.

De ce se înfundă injectoarele?

În ciuda utilizării a unui carburant de calitate şi a unor filtre speciale, se poate întâmpla ca injectoarele să se înfunde cu diverse particule ajunse în rezervor, deoarece un filtru poate reţine particule mai mari de 10 microni, în timp ce debitul duzei unui injector poate fi blocată de una de doar 1 micron. Prin urmare, se poate spune că aceasta componentă poate îndeplini şi rolul de filtru de combustibil.

Tocmai de aceea, pentru a se preveni astfel de situaţii, este recomandat să se alimenteze numai de la benzinării acreditate şi cunoscute ca fiind distribuitori de carburanţi de calitate.

Gradul de afectare a injectoarelor

Înfundarea şi degradarea injectoarelor se face la viteze diferite, factori importanţi în acest proces fiind calitatea combustibilului şi eficientă filtrului fin. Prin urmare există mai multe grade de înfundare, în funcţie de care se stabileşte metoda cea mai potrivită pentru curăţare. Astfel că există trei etape principale:

  1. Înfundarea injectoarelor în proporţie de până la 7%  – aceste depozite sunt minime, singurul simptom fiind o creştere uşoară a consumului de combustibil;
  2. Înfundarea injectoarelor de până la 15%  – în acest caz, consumului de combustibil i se pot adăuga şi fum eliminat prin ţeava de eşapament şi o turaţie inegală a arborelui cotit. Tot în acest moment se poate observa că maşina nu maieste la fel de dinamică;
  3. Înfundarea injectorului de maxim 50%  – din acest moment motorul începe să funcţioneze foarte prost, la ralanti se poate observa oprirea unui cilindru sau a mai multora.

Cum se curăţa injectoarele?

Cea mai uşoară metodă de curăţare a injectoarelor este adăugarea unui aditiv special în rezervor, care atunci când va trece prin injector va elimina şi îndepărta micile depuneri. Acesta are rolul de a menţine injctorul curat şi de a preveni contaminarea puternică, astfel că mometul pentru o recondiţionare injectoare va fi amânat, iar bugetul nu va fi afectat.

Totuşi, aceşti aditivi au şi efecte secundare, precum înfundarea filtrului de combustibil cu depuneri eliminate din întreg sistemul de alimentare. În plus, acesta este foarte eficient pentru prevenţie, în cazul unei curăţări mai profunde prin tehnica de curăţare cu motorul pornit.

Această tehnică se realizează prin deconectarea completă de la linia standard şi conectarea la linia de curăţare, prin intermediul căreia standul furnizează solvent motorului, putând fi efectuată în orice service auto, de personal autorizat. Avantajul tehnicii de curăţare profundă este că substanţa utilizată are proprietăţi de curăţare fără a supune motorul vreunui stres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *