Nelu Tătaru și Raed Arafat, declarații de presă despre noile reglementări adoptate de guvern privind carantina și izolarea, după decizia CCR – Coronavirus

​Guvernul adoptă în ședința de luni proiectul de lege privind carantina și izolarea, necesar după decizia Curții Constituționale. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Raed Arafat ar urma să susțină declarații de presă, la ora 13.00, privind noul act normativ, care are nevoie de votul Parlamentului.

HotNews.ro va transmite livetext declarațiile celor doi oficiali.

La începutul ședinței de guvern, Ludovic Orban a lansat un nou atac la CCR, susținând că aceasta este “o filială a PSD”

“De la începutul epidemiei orice demers al Guvernului a fost boicotat, îngreunat și în multe momente sabotat de atitudinea unor lideri politici și a unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale ale PSD. La fiecare lovitură noi am avut soluții și acum venim cu soluții. În urma unei decizii a CCR toate amenzile date cu instituțiile cu drept de control au fost anulate, printr-o decizie a CCR ca filială a PSD”, a afirmat Orban.

El a spus că va cere Parlamentului dezbaterea acestui act normativ în procedură de urgenţă.

“Eu nu ştiu de vreo altă ţară să se fi întâmplat ce s-a întâmplat în România. Avem acest proiect de lege şi va trebui să convingem parlamentarii că e vital să dezbatem cât mai rapid şi să adoptăm acest proiect de lege pentru a avea toate instrumentele necesare la dispoziţie ca să apărăm viaţa şi sănătatea românilor”, a declarat premierul.

Miercurea trecută, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei din 25 iunie potrivit căreia este neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece “sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale”. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă “o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *