nemţii sunt pe cale să cedeze şi să trimită tancuri Leopard / Condiţiile puse de Franţa pentru a trimite tancurile sale, Leclerc / UE analizează ce va face cu cele 300 de miliarde de dolari confiscate din activele băncii centrale ruse

0

UPDATE Şeful zonelor ocupate de ruşi din Doneţk spune că a vizitat Soledar

Un înalt oficial instalat de Moscova în regiunea ocupată Doneţk, din estul Ucrainei, a declarat că a vizitat oraşul Soledar, pe care Rusia a spus că l-a capturat la începutul acestei luni. Denis Puşilin, administratorul, a postat un scurt videoclip pe aplicaţia de mesagerie Telegram care îl arată conducând şi mergând prin zone nelocuite şi clădiri distruse. „Astăzi am vizitat Soledar”, a spus Puşilin.

Grupul militar privat rus Wagner a declarat pe 11 ianuarie că a capturat Soledar, iar săptămâna trecută autorităţile ruse din regiunea Doneţk au afirmat că deţin controlul oraşului minier. Ucraina nu a spus niciodată public că oraşul a fost capturat de forţele ruse. Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat duminică într-o actualizare zilnică că forţele ruse au tras asupra poziţiilor ucrainene din zonă.

În declaraţia sa, Puşilin a spus că minele Soledar au fost avariate. Oraşul, împreună cu Bahmut din nord-est, s-au aflat de luni de zile în centrul unor lupte intense, iar săptămâna trecută forţele ruse au declarat că au capturat şi Klishchiivka, un sat mic de lângă Bahmut. Aşa-numita Republică Populară Doneţk este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le-a revendicat ca fiind proprii, în septembrie, după un referendum pe care Ucraina şi aliaţii săi l-au numit „fals”.

UPDATE UE examinează utilizarea bunurilor ruseşti confiscate pentru reconstrucţie

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat pe liderii naţionali ai blocului să continue discuţiile privind utilizarea a celor 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse, confiscate pentru reconstruirea Ucrainei, a informat luni Financial Times. Michael a spus că va analiza ideea de a gestiona activele îngheţate ale băncii centrale ruse pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi canalizate în eforturile de reconstrucţie, a relatat ziarul.

„Este o chestiune de dreptate şi corectitudine şi trebuie făcută în conformitate cu principiile legale”, a spus Michael într-un interviu acordat FT. Uniunea Europeană a îngheţat 300 de miliarde de euro (326,73 miliarde de dolari) din rezervele băncii centrale ruse, în noiembrie, pentru a pedepsi Moscova ca urmare a invadării Ucrainei.

UPDATE Parlamentul UE: înfiinţarea unei instanţe împotriva crimelor de război şi agresiunii ruse în Ucraina

Parlamentul European solicită înfiinţarea unei instanţe împotriva crimelor de război şi a agresiunii Rusiei în Ucraina. Deputaţii europeni au adoptat o rezoluţie nelegislativă, cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 33 de abţineri, prin care cer ca „liderii politici şi militari ruşi să fie traşi la răspundere pentru crimele de război”.

Curtea ar trebui să aibă „competenţa de a-l investiga nu numai Vladimir Putin şi conducerea politică şi militară a Rusiei, ci şi pe „Lukaenşko şi aliaţii săi din Belarus”.

UPDATE 00:00 Berlinul, gata să autorizeze Polonia să trimită Leopard

Germania este pregătită să autorizeze Polonia să trimită tancuri Leopard în Ucraina, a anunţat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. După cum a subliniat Baerbock, vorbind despre posibilitatea ca Varşovia să trimită tancuri Leopard la Kiev, „dacă ni se cere, atunci nu vom sta în cale”. „Ştim cât de importante sunt aceste tancuri şi de aceea le discutăm acum cu partenerii noştri. Trebuie să ne asigurăm că vieţile oamenilor sunt salvate şi că teritoriul Ucrainei este eliberat”, a adăugat el.

UPDATE 23:30 Ministrul Apărării din Italia: Germania va face ceea ce are de făcut

„Sunt convins că Germania va face ceea ce are de făcut”, declară ministrul Apărării, Guido Crosetto, a vorbit despre impasul privind trimiterea tancurilor germane în Ucraina în cadrul interviului cu Fabio Fazio, la emisiunea  „Che tempo che fa”. „Înţeleg dificultăţile lui Scholtz şi mi se pare absurd că alte naţiuni fac presiune asupra ei. Fiecare ţară este autonomă, fiecare naţiune are propria sa majoritate”.

UPDATE 23:00 Macron, cele trei condiţii pentru trimiterea tancurilor Leclerc

Macron, preşedintele Franţei, a indicat 3 condiţii pentru ca acesta să ofere Kievului tancuri de luptă franceze: ca acest lucru să nu ducă la o escaladare a conflictului, ca soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile apărării franceze.

În ultimele zile, mai multe surse militare franceze au recunoscut că nu se poate spune câte unităţi AMX Leclerc sunt disponibile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *