Nicușor Dan: Firea și Negoiță au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare a Parcului IOR să fie anulată

0
1

Fostul primar general, Gabriela Firea, și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, sunt cei care au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare a celor 12 ha din Parcul IOR să fie anulată, a declarat primarul general, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută joi, ca reacție la protestul organizat de PSD, în frunte cu Robert Negoiță, în fața Primăriei Capitalei, pentru salvarea spațiului verde. Nicușor Dan a explicat de ce nu a atacat dispoziția de retrocedare și a declarat că prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a depus cererea de anulare a dispoziției la instanța greșită.

Nicusor DanFoto: Inquam Photos / George Calin

Primarul general a declarat că salvează parcul prin amenda de 35 milioane de euro dată proprietarilor, care nu vor avea bani să o plătească și astfel va recupera spațiul verde.

Primarul general a mai spus că bucureștenii fac diferența între circ și administrație.

Redăm mai jos principalele declarații:

  • După cum știți am dat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului din Parcul IOR pentru că a schimbat destinația unei părți din acest parc. Și această sumă este o modalitate de a lua parcul înapoi. Adică avem un litigiu în care se contestă această amendă, el se va finaliza estimez eu într-un an și jumătate. Înainte de acest litigiu am făcut toate pregătirile juridice necesare ca să nu riscăm. Sunt convins că vom câștiga acest litigiu. În momentul în care litigiul se va termina, proprietarul trebuie sa ne dea 35 milioane de euro, nu îi va avea și noi îi vom lua în schimb terenul și parte din teren, cât va spune un evaluator la acel moment.
  • Fiindcă a fost în spațiul public o discuție despre cine face și ce face pentru Parcul IOR, diferența între ce am făcut noi și ce a făcut Primăria Sectorului 3 este 1 milion la 1, adică noi am dat o amendă de 35 milioane de euro, primariul Sectorului 3 a dat o amendă de 35 de euro. Asta e diferența între cine face administrație și cine face simplă gardară.
  • Al doilea lucru, a existat un litigiu inițiat în urmă cu 10 ani de primarul Sectorului 3 pentru anularea dispoziției de retrocedare pentru Parcul IOR. Doi oameni, Firea și Negoiță, au distrus șansele ca această dispoziție să fie anulată. Cum s-a întâmplat? În anul 2019, în al doilea ciclu procesual al acestui litigiu, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, s-a dispus o expertiză. Obiectul acelei expertize a fost să se stabilească dacă este parc sau nu este parc. Nici primarul Sectorului 3, nici primarul municipiului Bucureşti din 2019, Firea şi Negoiţă, nu au fost în stare să vină cu dovezi că acolo a fost un parc. A întrebat repetat primarul municipiului Bucureşti la acel moment, aveţi dovezi la ALPAB că acel parc a existat? Aveţi dovezi că aţi pus băncuţe, l-ați amenajat, aţi investit? Şi răspunsul primarului a fost: arhiva noastră de la ALPAB a ars şi nu mai avem nimic. Dar puteau să se ducă să cheme cetăţenii din zonă să declare că acolo a fost un parc sau puteau să vină cu foşti angajaţi ai fostului ALPAB care să spună, da, acolo a fost parc. Niciun fel de probă nu s-a făcut. Şi acum suntem în situaţia în care această decizie judecătorească confirmată de Înalta Curte, în al doilea şi apoi în al treilea ciclu procesual, spune că – şi e o decizie opozabilă faţă de primarul municipiului Bucureşti, faţă de Municipiul Bucureşti şi faţă de Sectorul 3 – că acolo nu e parc şi atunci trebuie să vină altcineva, eventual, care să dovedească că acolo e parc.
  • De aici vin două chestiuni, dacă expropriem sau nu expropriem. Da, expropiem, dar să vină Firea și Negoiță cu bani de acasă sau cu bani de la partid pentru prostia pe care au făcut-o, pentru că nu putem să punem 70 de milioane de euro bani de la bucureșteni pentru prostia pe care niște oameni au făcut-o.
  • A fost anunțată cu mare tamtam această acțiune a Prefectului, noi în sfârșit facem ceva pentru parcul IOR, atacăm în instanță decizia de retrocedare. Vreau să vă arăt expertiza juridică pe care o echipă de avocați a făcut-o pentru noi și acțiunea prefectului. Ca să vedem cine face administrație și cine face circ. Și mai mult de atât, nu a nimerit instanța, s-a dus la instanța necompetentă dacă vă puteți închipui. V-au chemat pe toți să spună cum sunt ei grozavi, cum salvează Parcul IOR și n-au nimerit instanța.
  • Sunt convins că bucureştenii o să înţeleagă care-i diferenţa între a face circ, a pune bannere pe garduri şi pe pomişori şi a face administraţie, a citi legi, a citi acte din arhivă, a te întoarce în dosare din 2007, din 2019. Unul e circ şi altul e administraţie.

Consilieri locali PSD au încercat să intervină în conferința de presă a lui Nicușor Dan, acuzându-l că nu acționează pentru salvarea Parcului IOR și nu a atacat în instanță dispoziția de retrocedare a celor 12 ha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here