Nigerul pune capăt exploatării uraniului de către o companie franceză. Relațiile cu Parisul, în continuă deteriorare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Membri ai juntei care a dat lovitura de stat din Niger, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Membri ai juntei care a dat lovitura de stat din Niger, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nigerul a retras autorizaţia de exploatare a unui zăcământ de uraniu de care beneficia compania franceză Orano, decizie ce survine în contextul tensiunilor între Franţa şi fosta sa colonie africană unde o juntă militară instalată la putere prin lovitură de stat a rupt legăturile cu Parisul şi caută parteneri în afara lumii occidentale, dar şi în urma unor neînţelegeri între respectiva companie şi autorităţile locale, transmite Agerpres.

Compania Orano a transmis agenţiei France Presse un comunicat referitor la decizia luată de autorităţile din Niger, fără ca acestea din urmă să facă deocamdată vreun anunţ public.

Zăcământul de la Imouraren, în nordul Nigerului, este unul dintre cele mai mari din lume, cu rezerve estimate de circa 200.000 tone de uraniu. Exploatarea acestuia ar fi trebuit să înceapă în 2015, dar compania Orano (fosta Areva) a amânat lansarea lucrărilor de pregătire a exploatării după ce catastrofa nucleară de la Fukushima (Japonia) a avut ca efect scăderea preţului uraniului.

Autorităţile din Niger, atât cele ale fostului preşedinte pro-occidental Mohamed Bazoum, înlăturat în iulie 2023 prin lovitură de stat, cât şi cele instalate de atunci la putere, au somat de mai multe ori compania franceză să iniţieze exploatarea. În comunicatul emis joi, aceasta menţionează că infrastructurile zăcământului au fost redeschise pe 4 iunie pentru lucrările de pregătire a exploatării, dar cu toate acestea autorizaţia i-a fost retrasă.

Compania Orano exploatează din anul 1971 uraniu în nordul Nigerului. Ministerul francez al Energiei a asigurat joi că securitatea aprovizionării Franţei cu uraniu nu este ameninţată, respectivul zăcământ din Niger nefiind unul esenţial.

În regiunea marcată de violenţele grupărilor jihadiste, Nigerul a fost până la lovitura de stat din 26 iulie 2023 unul din ultimii aliaţi ai Parisului în regiunea Sahel. Această ţară, importantă strategic şi prin faptul că este al şaptelea producător mondial de uraniu, devenise pilonul operaţiunilor antijihadiste americane şi franceze în Sahel, mai ales după ce junte militare au preluat puterea în Burkina Faso şi Mali.

Între timp, regimul militar a obligat Franţa să-şi retragă trupele din Niger, ţară care acum strânge legăturile cu Rusia şi cu alte state din afara lumii occidentale.

spot_imgspot_img