Note subtile de agarwood sau cum este utilizat într-un parfum bărbătesc

Zafaran

Oudh, cunoscut și sub denumirea de „pădurile zeilor”, stă la baza uneia dintre cele mai prețuite parfumuri arabesti din lume, cu un miros îmbătător de mosc. Astfel, parfumul mai este numit „aurul negru” sau „aur lichid” în Orientul Mijlociu. A fost folosit de mii de ani în Orientul Mijlociu și în toată Asia în diferite forme de așchii de lemn, uleiuri și parfumuri. Proprietățile vindecătoare ale lui Oudh l-au făcut sinonim cu ospitalitatea în arabă.

Agarwood a luat cu asalt lumea parfumeriei occidentale. Uleiul de lemn de agar este utilizat în parfumeriile de clasă mondială ca fixativ și este foarte apreciat de parfumerii europeni pentru amestecarea parfumurilor lor de cea mai bună calitate. Uleiul de lemn de agar conferă parfumurilor note fascinante, grele, adânci și calde animalice, condimentate, piele, balsamice, lemnoase.

Oud este un termen arab pentru o esență parfumată obținută din arborele agar agar rar cunoscut în lume ca Agarwood. Acestea sunt cele mai scumpe plante lemnoase din lume, care au câștigat în preț și valoare în multe culturi pentru aroma lor distinctivă.

Uleiurile esențiale fabricate din lemnul acestor copaci, cu vârsta cuprinsă între 50 și 300 de ani, sunt prelucrate și utilizate pentru a realiza tămâie și parfumuri, iar ele au căpătat semnificație culturală și religioasă în întreaga lume încă din timpul civilizației antice. Uleiurile esențiale de oud sunt utilizate sub formă solidă și lichidă. În formă lichidă, pe bază de ulei, natura sa dură permite un efect de durată.

Cum se formează oud în copacii de lemn de agar?

Aceasta este cea mai interesantă parte a întregii povești, când moartea unui copac obișnuit dă viață unui lemn extraordinar: un atac mortal, fatal, de către microorganisme asupra unui copac uriaș transformă porțiunea atacată într-un lemn neprețuit care curge cu rășină; odorifer, întunecat și greu.

Infecția ciupercilor apare atunci când tulpina este rănită sau este afectată de larvele de Zeuzera conferta Walker, care se adăpostește în trunchiul unui copac sănătos și face tuneluri în interiorul trunchiurilor de copac.

Ciuperca intră în plantă prin acest tunel vertical gol, uneori în zig-zag, în interiorul tulpinii, care servește locurile inițiale ale infecțiilor.

Mai târziu, infecțiile se răspândesc încet și treptat pe toate părțile și în cele din urmă se infectează un volum mai mare de lemn. Cu cât zona infectată este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele de a forma lemn rășinos. Infecțiile pot apărea, de asemenea, din cauza leziunilor mecanice sau naturale pe tulpină, dar este foarte localizată.

Oud – aur lichid

Selecția acestor uleiuri esențiale rare, calitatea lor înaltă și stăpânirea perfectă a modului de distilare, dar și arta de a crea parfumuri speciale, precum oud dinar, conferă parfumurilor un sigiliu de originalitate și lux. Prețul acestor uleiuri este aproape dublu față de prețul aurului, motiv pentru care sunt numite și „aur lichid”. Prețul mediu al uleiului de lemn de agar indian, de exemplu, este între 5.500 și 6.000 USD pe litru. În vechile manuscrise, există înregistrări ale utilizării terapeutice a uleiurilor și a lemnului agar agar, de exemplu în tratamentul astmului, circulației sanguine și ameliorării durerii. Cel mai mare importator de oud este Arabia Saudită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *