Nouă consultare națională în Ungaria: o ploaie de întrebări cu răspunsuri (aproape) unidirecționale – International

Pimele formulare ale noii consultări naționale maghiare sosesc în cutiile poștale din întreaga Ungarie, Euronews.

Întrebări “încuietoare”

Întrebarea 10: “După pandemie, George Soros va ataca din nou Ungaria, pentru că ungurii se opun imigrației ilegale. Unii spun că Ungaria ar trebui să reziste presiunilor organizațiilor Soros, alții spun că Ungaria ar trebui să cedeze în dezbaterea privind migrația. Ce părere aveți?”

Întrebarea 12: “Unii spun că timp de doi ani după pandemie trebuie să oprim orice migrație din motive de control al bolilor, deoarece migranții ar putea transporta noi mutații ale virusului. Birocrații de la Bruxelles spun că nu-i putem refuza pe migranții care sosesc în timpul pandemiei. Ce părere aveți?”

Expertul în sondaje Endre Hann din Medián explică: “Există un aspect psihologic important, care nu trebuie trecut cu vederea. Instrumentul cel mai des folosit al acestor consultări este de a începe întrebările cu o afirmație pe care intervievatul trebuie să o accepte ca fapt, să reflecteze asupra acesteia și să-și definească propria atitudine față de această afirmație”.

Ungaria, o țară divizată (în toate)

Consultarea națională divide în mod clar opinia publică maghiară.

O femeie este hotărâtă: „Cu siguranță voi arunca această hârtie, deoarece cred că este propagandă guvernamentală pe care nu vreau să o susțin în niciun fel, nici măcar răspunzând”.

Un bărbat, în vârsta de 60 de ani, apreciază guvernul lui Viktor Orbán: “Dacă guvernul național maghiar îmi pune întrebări în contextul unei consultări, bineînţeles că răspund și îmi exprim părerea, care este absolut pozitivă pentru guvern.”

Un alt om filosofează: “Pun întrebări care au răspunsuri evidente. Cum ai spune: vrei o sută de mii de forinţi, domnule? Ce ar trebui să răspund?”

Analistul politic Róbert László spune că, pe măsură ce epidemia Covid-19 dispare, partidul de guvernământ Fidesz al prim-ministrului Orbán deviază atenția asupra altor probleme și încălzește motoarele pentru următoarea campanie electorală și pentru alegerile din aprilie 2022.

Róbert László explică: „Desigur, majoritatea alegătorilor din opoziție vor rupe în bucăţi formularele acestei consultări naționale și le vor arunca de îndată ce le vor vedea, însă pentru guvern este o modalitate de a consolida angajamentul propriilor alegători loiali”.

Formularele de la consultarea națională maghiară trebuie returnate până la 25 august.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *