Noua variantă a coronavirusului detectată în Africa de Sud și care a ajuns și în Marea Britanie este ”mai transmisibilă” – Coronavirus

Noua variantă a coronavirusului detectată în Africa de Sud pare că se transmite mai repede decât tulpinile mai vechi, ceea ce ar putea explica apariția bruscă a celui de-al doilea val din țară, spun cercetătorii care l-au identificat, relatează AFP.

“Credem – și toate elementele indică în această direcție – că această variantă este mai transmisibilă”, a declarat miercuri pentru AFP Tulio de Oliveira, directorul institutului de cercetare KRISP, susținut de Universitatea din Kwazulu-Natal.

Echipa sa a secvențiat sute de eșantioane din toată țara din luna februarie până acum. Aceștia au menționat că o “variantă particulară domină rezultatele din ultimele două luni”, a explicat guvernul luni, anunțând identificarea acestei noi variante, similară cu varianta britanică.

Practic, „80-90% din eșantioanele prelevate din a doua jumătate a lunii noiembrie” prezentau această variantă, detaliază Tulio de Oliveira.

„Nu am văzut niciodată o singură tulpină dominând astfel” și nici „răspândită atât de repede”, notează el. Până atunci, „în mod normal”, între 20 și 30 de variante circulau în același timp, în mai multe secvențe.

„Ceea ce știm despre această nouă variantă numită 501.V2 este că a apărut probabil în zona Nelson Mandela”, în jurul Portului Elizabeth (sud-sud-est). Apoi „s-a răspândit în Cape Town, cea mai turistică regiune din țară”, spre vest, dar și spre nord spre Durban, explică cercetătorul.

Africa de Sud, țara africană de departe cea mai afectată de coronavirus, a înregistrat în decembrie până la peste 10.000 de cazuri noi în 24 de ore.

Peste 940.000 de persoane au fost testate pozitiv de la începutul pandemiei și peste 25.000 de sud-africani au murit.

Citește și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *