Noul premier laburist australian, Anthony Albanese, va depune luni jurământul

Noul premier ales al Australiei, laburistul Anthony Albanese, urmează să depună luni jurământul, după victoria formaţiunii sale în alegerile de sâmbătă, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Anthony Albanese devine noul premier al AustralieiFoto: facebook

Albanese le-a spus jurnaliştilor că va fi învestit luni alături de alte patru persoane pentru a acoperi toate portofoliile ministeriale, “un aranjament interimar”, urmând ca apoi acestea să fie împărţite în săptămâna următoare.

Politicianul de 59 de ani, care va deveni primul premier laburist din 2013, se va îndrepta apoi spre Tokyo, pentru o reuniune a QUAD de marţi, alături de liderii Japoniei, SUA şi India.

“Evident, întâlnirea liderilor QUAD este o prioritate absolută pentru Australia”, le-a spus el jurnaliştilor duminică, la Sydney.

“Aceasta ne permite să trimitem un mesaj lumii că există o schimbare de guvern, că vor fi unele schimbă în politică, în special în ceea ce priveşte schimbările climatice”, a spus el.

“Mă voi întoarce în Australia miercuri şi apoi vom trece la treabă”, a spus Albanese.

Duminică este încă neclar dacă Laburiştii vor putea să formeze un guvern majoritar sau vor avea un executiv minoritar, notează dpa.

În contextul în care numărătoarea voturilor continuă, canalul ABC a relatat că Laburiştii conduc în 72 de circumscripţii, în timp ce coaliţia fostului premier Scott Morrison ar fi prima în 50 de circumscripţii, după numărătoarea a aproape 70% din voturi.

Experţii susţin că va dura ceva timp până când se va încheia atribuirea mandatelor, din cauza sistemului electoral complicat al Australiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *