Nu este nimic extravagant – Capital

Schimbarea Avocatului Poporului, o procedură constituțională. Kelemen Hunor: Nu este nimic extravagant

Kelemen Hunor a vorbit despre demiterea Avocatului Poporului, spunând că este o procedură legală care a mai fost folosită în trecut. El spune că nu este nimic ieșit din comun atunci când se dorește demiterea Avocatului Poporului.

„Este o procedură legală, constituțională care a mai fost pusă în practică. Dacă o evaluare ajunge la această concluzie, se întâmplă, se va mai întâmpla în România, nu este nimic extravagant. Probabil vom ajunge și noi în stadiul în care aceste instituții vor avea niște conduceri care să nu fie schimbate. Legiuitorul lasă posibilitatea de a revoca”, a spune vicepremierul.

Acesta a subliniat că evaluarea Avocatului Poporului se va face în funcție de cum instituția a acționat în raport cu pandemia, cu starea de urgență și cu starea de alertă, subliniind că evaluarea nu se va face în funcție de persoană.

„Nu vorbim despre persoană, ci despre instituție, proceduri”, a adăugat Kelemen Hunor.

Ludovic Orban anunța de mai mult timp că dorește un alt Avocat al Poporului

Încă de pe date de 18 mai, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că obiectivul coaliţiei de guvernare este alegerea unui nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare.

El a precizat, însă, că, în cadrul coaliţiei, nu s-a luat încă o decizie în privinţa candidatului pentru această demnitate.

“Întâi trebuie să finalizăm procedura de demitere a Avocatului Poporului. Nu am luat încă o decizie şi noi avem propunerea noastră în cadrul coaliţiei. Vedem dacă USR PLUS vine cu o propunere, vom decide. Am decis ieri în coaliţie să solicităm reprezentanţilor noştri în Comisiile juridice să finalizeze raportul, astfel încât, la prima reuniune a plenului, să putem să dezbatem acest punct”, a explicat Orban.

Potrivit Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, “mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *