Numărul punctelor de trecere a frontierei prin care pot fi introduse deşeuri în țară, limitat la 15 / Maşinile nu se vor putea deplasa fără GPS / Ministrul Mediului: România nu poate fi groapa de gunoi a Europei – Mediu

Guvernul a limitat, vineri, la 15 numărul punctelor de trecere a frontierei prin care pot fi introduse în ţară deşeuri reciclabile, fiind adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens, anunță News.ro. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că „România nu poate fi groapa de gunoi a Europei”.

„S-a aprobat! În şedinţa de Guvern de astăzi am adoptat Hotărârea de Guvern conform căreia putem combate importul ilegal de deşeuri în România. România nu poate fi groapa de gunoi a Europei”, a transmis, vineri seară, ministrul Mediului.

Tanczos Barna afirmă că, ţinând cont de faptul că legislaţia europeană nu permite ca statele membre să refuze deşeurile importate, România a avut nevoie de un act normativ propriu, care să reglementeze aceste transporturi.

„Din acest motiv, am limitat la 15 punctele de trecere a frontierei prin care deşeurile reciclabile pot fi introduse în ţară. Va fi obligatorie trasabilitatea acestor transporturi de la graniţă până la locul reciclării. Cantităţile de deşeuri care întră în ţară vor fi corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, de când este în funcţie a avut de gestionat multe urgenţe, cele mai multe ţinând de importurile ilegale de deşeuri.

„Sunt ministru al Mediului de aproape un an. În aceste luni a trebuit să găsim soluţii imediate la probleme urgente. Transporturile – de multe ori ilegale – de deşeuri care ajung în România şi gestionarea acestor cantităţi de deşeuri au constituit unele dintre aceste probleme urgente, pe care le soluţionăm prin actul normativ aprobat astăzi”, a mai transmis ministrul.

Trasabilitate obligatorie, maşinile nu se vor putea deplasa fără GPS

Anterior, Ministerul Mediului a informat că, în ședința de guvern de vineri, Executivul „a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (M.M.A.P) şi a Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri. Actul normativ va limita numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de mijloacele de transport încărcate cu deşeuri reciclabile la 15, stabilind şi trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele să se poată deplasa fără GPS”.

Cele 15 puncte de trecere ale frontierei vor fi stabilite, conform actului normativ, prin ordin comun M.M.A.P – M.A.I.

„Mă bucur că Guvernul a răspuns astăzi pozitiv acestei propuneri comune, deoarece este în joc viitorul nostru şi al copiilor noştri. Prin acest demers, vom limita la 15 numărul punctelor de frontieră pe unde poate intra în ţară materie primă pentru industria reciclării şi vom crea o bază de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale. Alături de colegii din M.A.I am creat cadrul legal pentru a controla foarte minuţios toate aceste transporturi şi pentru a ne asigura că ele conţin exact ceea ce este prevăzut în documentele de transport. Tot ce nu este înregistrat se va întoarce în ţara de provenienţă chiar de la graniţă, iar transporturile care se dovedesc a fi în regulă şi care intră în ţară vor fi monitorizate în timp real, până la destinaţie. Astfel ne vom asigura că România nu devine groapa de gunoi a nimănui şi că toată lumea respectă legislaţia naţională şi europeană”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

SIATD – sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor

Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă, punând la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului.

Potrivit Ministerului, aplicaţia informatică SIATD se utilizează de către organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) şi de către persoanele juridice care gestionează deşeuri de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/ valorificare/ sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP.

„Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia Gărzii Naţionale de Mediu informaţii referitoare la cantităţile de deşeuri provenite din import destinate valorificării strict în instalaţii autorizate din punct de vedere al mediului, pe coduri, categorii şi cantităţi de deşeuri strict determinate. În acest moment, importul şi transferul deşeurilor în România şi la nivel european şi internaţional se face în conformitate cu prevederile Convenţiei Basel privind controlul transportului peste frontiere al deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora şi a Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deşeuri, denumit în continuare Regulament”, a mai transmis ministrul.

În urma analizei evoluţiei notificărilor aprobate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi a controalelor efectuate de Garda Naţională de Mediu (GNM), s-a constatat că există un trend crescător al transferurilor ilegale de deşeuri identificate în punctele de trecere a frontierei de stat române şi o presiune crescută asupra graniţelor, mai ales din cauza costurilor semnificativ mai scăzute pentru tratarea şi valorificarea deşeurilor.

Noile prevederi legislative vor conduce la crearea unui sistem eficient, mai uşor de monitorizat şi controlat în ceea ce priveşte transferul deşeurilor, această activitate revenind în exclusivitate Gărzii Naţionale de Mediu. Această concentrare va diminua povara în cazul operatorilor economici şi va realiza o optimizare a repartizării responsabilităţilor de supraveghere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *