NYT: Putin este deschis la o încetare a focului dacă Rusia păstrează teritoriile ocupate

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Președintele rus Vladimir Putin ar fi semnalat în spatele ușilor închise că Rusia ar fi deschisă la o încetare a focului de-a lungul actualei linii de front, a relatat New York Times pe baza surselor sale.

Vladimir PutinFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Încetarea focului dorită de Putin ar însemna că Rusia ar păstra teritoriile pe care le ocupă ilegal în Ucraina, unde populația este supusă răpirilor și execuțiilor sumare.

„El chiar este dispus să se oprească la pozițiile actuale”, a declarat un fost oficial rus de rang înalt pentru New York Times. „Dar nu este dispus să se retragă niciun metru”, a adăugat fostul oficial.

New York Times a scris că unii oficiali americani spun că presupusa dorință a lui Putin de a pune capăt războiului, care a costat viața a zeci de mii de oameni, ar putea fi o încercare de a influența opiniile și „nu reflectă o voință reală” de a pune capăt războiului.

Ucraina și-a prezentat „formula de pace” în 10 puncte în noiembrie 2022.

Unul dintre punctele cheie, ca precondiție pentru începerea discuțiilor de pace, este retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din regiunile anexate ilegal de Rusia în 2022, potrivit Kyiv Independent.

Oficialii ruși au reiterat anterior că acest lucru ar fi considerat un start ratat pentru orice negocieri.

Potrivit articolului din New York Times, Putin ar fi sondat terenul pentru un acord de încetare a focului în toamna anului 2022, după ce forțele ucrainene au eliberat regiunea Harkov, potrivit oficialilor americani, indicând că era mulțumit de teritoriul capturat de Rusia și că era pregătit pentru un armistițiu.

Semnalele au venit prin mai multe canale, inclusiv prin intermediul unor guverne străine care au legături atât cu SUA, cât și cu Rusia. Emisari ruși neoficiali ar fi vorbit cu interlocutori despre contururile unui potențial acord.

„Putin și armata rusă, nu vor să își extindă mai mult capacitatea”, a declarat un oficial internațional nedeclarat pentru New York Times.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia este pregătită pentru discuții, dar numai pentru „atingerea propriilor obiective”.

Nu există niciun motiv pentru a începe negocieri de pace cu Ucraina în acest moment, a declarat anterior Peskov reporterilor la 20 decembrie.

Perspectiva unor negocieri de pace, inclusiv schimbul de teritoriu pentru pace sau alte concesii semnificative, este în general nepopulară în rândul populației ucrainene.

Un sondaj de opinie publicat în decembrie 2023 a arătat că 74% dintre ucraineni erau împotriva unor astfel de concesii teritoriale cu Rusia în schimbul păcii.

De asemenea, liderii ucraineni și occidentali au declarat în mod repetat că nu cred că Rusia este interesată de negocieri de pace de bună credință.

spot_imgspot_img