O adolescentă iraniană este în moarte cerebrală, după o presupusă interacțiune cu Poliţia moralităţii

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

O adolescentă iraniană, Armita Geravand, care a intrat în comă la începutul acestei luni în urma unei presupuse interacţiuni cu Poliția pentru încălcarea legii hijabului din ţară, ar fi „în moarte cerebrală”, a informat duminică presa de stat iraniană, scriu Reuters și News.ro.

Proteste masive în IranFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Grupurile pentru drepturile omului, cum ar fi grupul kurdo-iranian Hengaw, au fost primele care au făcut publică informația privind spitalizarea lui Armita Geravand, publicând fotografii ale fetei de 16 ani pe reţelele de socializare care o arătau inconştientă, cu un tub respirator şi capul bandajat, vizibil pe suport vital. Agenția Reuters precizează că nu a putut verifica imaginile.

„Cele mai recente monitorizări privind starea de sănătate a lui Geravand indică faptul că starea ei de moarte cerebrală pare sigură, în ciuda eforturilor personalului medical”, a informat presa de stat.

Susţinătorii drepturilor omului au exprimat îngrijorări că Armita Geravand ar putea avea aceeaşi soartă ca şi Mahsa Amini, a cărui moarte în custodia poliţiei moralităţii, anul trecut, a declanșat luni de proteste antiguvernamentale la nivel naţional, care au reprezentat una dintre cele mai îndrăzneţe provocări pentru conducătorii clericali ai Iranului.

Iranul a negat că Geravand a fost rănită după o confruntare, la 1 octombrie, cu ofiţerii care impuneau respectarea codului vestimentar islamic obligatoriu în metroul din Teheran.

Conducerea teocratică din Iran a impus restricţii la îmbrăcămintea femeilor de când o revoluţie populară l-a detronat pe şahul secular, susţinut de Occident, în 1979.

Femeile sunt obligate prin lege să-şi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi. Persoanele care nu respectă regulile se confruntă cu mustrări publice, amenzi sau arestări.

Sfidând codul vestimentar islamic strict, mai multe femei au apărut fără văl pe cap în locuri publice precum malluri, restaurante şi magazine din întreaga ţară, de la moartea lui Amini.

spot_imgspot_img