O comisie a Parlamentului European a votat acţionarea în justiţie a Comisiei Europene pe subiectul mecanismului de condiţionalitate – MEET Your MEP

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European s-a pronunţat joi în favoarea unei acţiuni în justiţie împotriva Comisiei Europene în legătură cu ceea ce consideră că este un eşec în nesancţionarea încălcării legislaţiei de către statele membre ale Uniunii Europene, transmite vineri dpa.

Un număr de 13 membri ai comisiei pentru afaceri juridice au votat în favoarea iniţierii unui proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Trei eurodeputaţi au votat împotrivă şi şase s-au abţinut, conform unor surse din Parlamentul European de la Bruxelles.

“În timp ce comisia se ceartă, parlamentul avansează”, a declarat pentru dpa parlamentarul german Sergey Lagodinsky, raportorul comisiei.

“Restricţionarea drepturilor fundamentale şi a independenţei sistemului judiciar de către guvernele din Ungaria sau Polonia reprezintă o ameninţare serioasă pentru cetăţenii acestor ţări, dar şi pentru controlul fondurilor UE acordate acestor guverne”, a spus el.

Exact acesta este motivul pentru care a fost creat mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept, a adăugat el.

Mingea se află acum în curtea preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, oficialul european care ar trebui să depună plângerea. Există însă şi varianta unui vot în acest sens din partea întregului parlament.. ()

Data limită pentru depunerea plângerii împotriva Comisiei Europene este 2 noiembrie. (Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *