O companie din Ungaria a dezvoltat un rover foarte mic care să caute apă pe Lună. Vehiculul se numește Puli, după o celebră rasă de câini – Spatiul

Compania ungară Puli Space Technologies a dezvoltat un rover care cântărește 400 de grame, poate urca pante abrupte și este gândit să exploreze suprafața lunară. Compania, care a primit fonduri și de la NASA, spune că roverul va fi în 2022 gata să se alăture unei misiuni către Lună. Rămâne de văzut dacă NASA va alege să utilizeze acest mic vehicul în viitoarele misiuni.

Roverul Puli este o platformă low-cost gândită să transporte diverse lucruri, dar a fost creat mai ales pentru a identifica și cartografia dacă în stratul de sub suprafața Lunii se găsește hidrogen.

Roverul compară diverse niveluri ale energiei spectrului radiației de fond pentru a găsi apă, are patru roți cu spițe de cauciuc și poate urca povârnișuri de până la 40-45 de grade. Roțile se pot învârti independent una de alta.

Roverul a fost testat în Hawaii și Maroc.

Puli Space Technologies Ltd a fost înființată la Budapesta, în 2010, ideea fiind să dezvolte un rover low-cost care să poată purta sarcini mici.

Sursa: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *