O pauză în războiul cuvintelor dintre China și SUA – International

A sosit ora reconcilierii în războiul de propagandă dintre Washington și Beijing? «Mult respect», a transmis Donald Trump după discuția telefonică de vineri 27 martie cu Xi Jinping. «China și SUA trebuie să se unească împotriva epidemiei», a subliniat președintele chinez, după cum afirmă ziarul Partidului Comunist Chinez. Nu fără să adauge: «Sper că partea americană va lua măsuri concrete pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale», potrivit Rador care citeaza La Croix.

SUA au deja cel mai mare număr de cazuri de Covid 19 din lume (peste 83 000), devansând China, care este campionul cooperării internaționale în lupta împotriva pandemiei. În cadrul intervenției sale de la reuniunea G20 – desfășurată prin videoconferință – , Xi Jinping se declară «gata să continue partajarea fără rezerve a informațiilor și a experiențelor cu Statele Unite».

China ”înțelege situația dificilă a SUA”

«Provincii, orașe și întreprinderi chinezești livrează materiale medicale Statelor Unite, iar China înțelege situația dificilă a SUA și dorește să sprijine Washingtonul în limita capacităților sale», adaugă președintele chinez.

A fost dată uitării, deci, teza complotistă lansată de un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, potrivit căreia armata americană este cea care a adus virusul în China.

Un ton intenționat pozitiv

La rândul său, Donald Trump a pus în surdină acuzațiile americane referitoare la lipsa de transparență a autorităților chineze, care au întârziat să comunice date cruciale privind gravitatea virusului și au refuzat să primească o echipă de experți americani.

«Tocmai am avut o conversație excelentă cu președintele chinez Xi», a transmis pe Tweeter președintele american.

«Am discutat în detaliu despre coronavirusul care face ravagii pe planetă. China a suferit mult și a ajuns la o solidă cunoaștere a virusului. Lucrăm în strânsă colaborare». Un ton intenționat pozitiv, departe de tiradele privind «virusul chinez» sau «virusul de Wuhan », expresia favorită a șefului diplomației americaine Mike Pompeo.

Această pauză în disputele verbale dintre liderii celor două mari puteri economice ar putea fi de scurtă durată. «Acest armistițiu nu va schimba cursul rivalității strategice și al relațiilor bilaterale complexe dintre China și SUA, determinate de confruntările crescânde în materie de geopolitică și ideologie» – sublinia cu răceală Global Times, cotidianul oficial chinez de limbă engleză.

Interes comun pentru calmarea spiritelor

Beijingul și Washingtonul au acum un interes comun – calmarea spiritelor. China controlează o bună parte a canalelor de aprovizionare cu medicamente din lumea occidentală, iar întreprinderile chineze pot să acopere parțial penuria de materiale și echipamente din spitalele americane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *