O privire de ansamblu după decizia primăriei Capitalei de a nu aloca vreun ban pentru finisarea Catedralei Mântuirii Neamului

Cu toate aceste elemente destul de prost aspectate, statul român a găsit în trecut anumite oportunități de a finanța proiecte culturale și artistice la cel mai îbalt nivel.

Însă, succedându-se în funcțiile  de conducere anumite formațiuni politice cu vederi liberale, acest proiect de consolidare și înfrumusețare a unui veritabil simbol al neamului românesc, a ajuns în punctul de a nu mai cunoaște finanțare decât din donații de esență privată.

Proiectul Catedralei Neamului are o arheologie și o istorie deosebită, care a fost mai mereu contestată de multe voci care i-au adus critici nefondate, total neargumentate, ilustrând apele tulburi ale tranziției românești.

Dacă în anul 1996, atunci când erau alocați primii bani publici pentru ridicarea edificiului, nu se putea anticipa vreodată de către nimeni episodul consumat cu sistarea totală a finanțării petrecute la mai bine de 25 de ani mai târziu.

Este oarecum regretabil că, privit din acest punct de vedere, procentele subvenționării publice au tot variat în deceniul de când se ridică și se înfrumusețează lăcașul de cult ortodox.Se poate dovedi faptul că, inclusiv potrivit unei evaluări furnizate de BOR, că mai puțin de sferturi din banii cheltuiți pe șantierul complexului bisericesc au provenit de la autoritățile centrale și locale.

Situația din prezent

Între timp lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului continuă, lucrările desfăşurându-se cu precădere în interior, unde s-a intensificat tencuirea absidei de sud a catedralei. De asemenea, specialiștii în arta mozaicului lucrează la cornișa Altarului, care va fi înveșmântată cu ornamente de tradiție bizantină, inspirate și din arta tradițională românească, potrivit ziarullumina.ro.

Fără…nicio așteptare sau concluzie

Resursele investite de către statul ronân în ansamblul bisericesc au fost insuficiente terminării și dării în folosința credincioșilor din Biserica Ortodoxă Română. Un bilanț definitiv al finanțării acordate de stat nu poate fi, la drept vorbind eludat. Autoritățile centrale sau locale au contribuit cu bani, personal sau resurse administrative. Tot aceste persoane competente au elaborat PUZ-uri și au plătit documentații tehnice.Poate de aceea se explică supărarea și dorința actuală a primarului de a nu mai acorda o finanțare, din moment ce toate acestea pot fi cuantificate,la precizie.

Ce se poate realiza este legat tot de un bilanț al sumelor publice alocate pentru catedrală în ultimul deceniu, după ce inițiativa legislativă -promovată în trecut de către grupul parlamentar condus de CV Tudor președintele PRM- a modificat cadrul finanțării proiectului.

BOR a susținut într-un anumit răspuns oferit pentru Mediafax că s-au cheltuit la Catedrala Neamului până în noiembrie 2018 110 milioane de euro cu TVA și că 75% sunt bani publici. Acest lucru înseamnă că, după numărătoarea Bisericii, banii publici sunt vreo 83 de milioane de euro.

În prezent, unul dintre lucrurile incontestabile este acela că sfântul edificiul nu este gata. De altfel, datorită vocilor critice și a subfinanțării nu putem știm cum anume vor ajunge oamenii la slujba din interiorul Catedralei prin noroiul șantierului, după ce Preafericitul Daniel,patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a reușit sfințirea edificiului în anul centenar.

Aidoma văduvei care aruncă cei doi baninîn cutia templului din Ierusalim și care e vrednică și fericită mai mult decât toți bogații din timpul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, nimeni nu va grăbi finalizarea întregului complex deja construit, chiar dacă finanțarea statului e deja un vis urât spulberat de fel de fel motive.

Rămâne ca, de exemplu, donațiile private să întregească toata opera filantropică, iar BOR dimpreună cu cei credincioși mânați de fapte bune să sponsorizeze și frescele, acel „mozaic italian” amintit de vocea purtătorului de cuvânt BOR, părintele Vasile Bănescu.

Iar astea sunt doar câteva amănunte, prezentate la zi. Oricum, ceea ce rezistă este munca febrilă, pe deplin neobosită, timp de ani de zile în care regulile jocului, în special cele privind finanțarea, au constituit mereu mărul discordiei în societatea pe deplin secularizată care nu a avut pic de recunoștință față de acest edificiu monumental al Bisericii Ortodoxe Române.

Iar aceste observații nu se doresc a fi percepute nici ca reproșuri și nici ca fiind bilanțuri contabile sau lamentări.

Ar trebui să ne gândim că după marcarea Centenarului Marii Uniri, a sosit vremea să ne exprimăm mulțumirea în fața Lui Dumnezeu prin finalizarea acestui impresionant edificiu.Acesta e administrat actualmente, din nefericire din donațiile în regim privat, pe care nu le știm și pe care se vor da în continuare atunci când va fi cu adevărat întreg cimplexul gata în folosință.

În ciuda acestor dezechilibre, cu siguranță că finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului vor constitui unul dintre cele mai spectaculoase evenimente publice și despre care se va vorbi laudativ, nemaipunând la socoteală stima și fluxul de capital al multor turiști străini care vor aduce acea plus valoare neamului românesc atât de încercat și condus haotic din punct de vedere politic.

Sursa foto:https://google.ro

Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *