O să vireze guvernul bulgar către Rusia?

Date:

„De la „Crimeea este rusească” la un apărător al „condescendenței” după agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, președintele bulgar Rumen Radev s-a poziționat în mod clar drept unul dintre puținii lideri pro-ruși din Uniunea Europeană. Prin urmare, una dintre cele mai serioase întrebări cu privire la guvernul interimar este dacă va încerca să revizuiască alegerea geopolitică a Bulgariei, care a fost protejată de ultimul guvern, potrivit Mediapool, citată de Rador.

Rumen RadevFoto: Agerpres/EPA

Acesta nu s-a lăsat șantajat de Gazprom și a refuzat să urmeze pozițiile „mai moderate” ale șefului statului.

Penultimul prim-ministru interimar numit de Radev, Stefan Ianev, a apărat deschis pozițiile pro-Putin în calitatea sa de ministru al apărării în guvernul lui Kiril Petkov și a fost demis din funcție. În prezent, Radev numește un alt militar din rezervă, considerat a fi mâna sa dreaptă, la Ministerul Apărării – pe Dimităr Stoianov.

Cariera lui Stoianov a trecut pe la Forțele Aeriene, apoi l-a urmat pe Radev la Președinție, unde a fost numit secretar general. Se așteaptă ca Stoianov să urmeze cu strictețe linia lui Radev, care exclude complet posibilitatea ca noul ministru al apărării să joace rolul unui uliu. Nu este clar, însă, în ce măsură își va permite să-și impună o „poziție moderată” pe fondul războiului aflat în desfășurare în Ucraina.

În afară de comentariile sale despre aprovizionarea cu gaze, acesta a arătat în mod clar că este gata să acționeze, după ce, în urmă cu câteva zile, a produs un scandal cu vicepremierul Cornelia Ninova, distribuind o parte dintr-un document care ar trebui să demonstreze că arme bulgărești sunt exportate în Ucraina. Ninova i-a respins afirmațiile și l-a numit „o pată” asupra Președinției.

Acum, în calitatea sa de ministru al apărării, Stoianov va trebui să gestioneze procesul de acordare a asistenței Kievului legat de repararea echipamentelor militare ucrainene în Bulgaria.

Stoianov, împreună cu Radev, a fost unul dintre cei mai mari critici ai procedurii prin care au fost achiziționate avioanele americane F-16, iar acum va trebui să avanseze proiectul pentru achiziționarea a încă 8 avioane din SUA.

El trebuie să lucreze, de asemenea, și pentru a asigura așa-numitele „avioane intermediare” pentru a înlocui avioanele MiG-29 sovietice până la sosirea noilor F-16. Metenanța MiG-urilor este discutabilă, deoarece din cauza războiului, Rusia, Ucraina și Belarus nu mai sunt o opțiune.

Ministrul interimar al afacerilor externe, Nikolai Milkov o va înlocui în funcție pe Teodora Ghenchovska, al cărei mandat ar fi trecut aproape neobservat dacă nu ar fi fost subiectul Macedoniei de Nord. Milkov este un diplomat de carieră și, ca atare, evită pozițiile extreme, așa că nu trebuie așteptate schimbări semnificative din partea lui.

Un test major pentru cabinet și Milkov este dacă va încerca vreo formă de revizuire a deciziei guvernului Petkov de a expulza 70 de diplomați ruși, așa cum speră ambasadorul Eleonora Mitrofanova.

Milkov se bucură de încrederea lui Radev și va avea un rol cheie în numirea următorilor ambasadori bulgari. Acum este ambasador în Franța și Monaco și reprezentant permanent la UNESCO, a lucrat și în Ministerul Apărării, unde a fost secretar permanent. Și el, ca și Stoianov, a făcut parte din administrația președintelui Rumen Radev.

Principalul test pentru cursul politicii externe a noului guvern va fi însă, fără îndoială, comportamentul acestuia în privința livrărilor suspendate ale Gazprom, dacă va fi dispus să deschidă un cont în ruble și dacă va face pași pentru a negocia un nou contract cu corporația rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related