O veste proastă pentru stațiunile din Spania. De ce se mută pensionarii germani în Ungaria?

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Germanii nu mai visează să își petreacă anii de pensie în sudul Spaniei – despre această situaţie a publicat un amplu articol ziarul spaniol ABC, care a explicat că numărul pensionarilor germani stabiliți în Ungaria a crescut cu 25% în ultima perioadă, iar aceasta este o veste proastă pentru staţiunile din Spania. Mai mulţi pensionari germani au spus pentru ziarul ABC că pleacă din locul lor natal din Ungaria din cauza impozitelor mari şi a vieţii mai scumpe.

Lacul BalatonFoto: Pgaborphotos | Dreamstime.com

De ce se mută pensionarii germani în Ungaria?

Sebastian, de exemplu, a lucrat toată viața la o companie de logistică din Berlin și s-a pensionat în mai 2022. El își face acum bagajele pentru a se muta în Ungaria, cu toate că se gândise că regiunea catalană Costa Brava va fi casa lui pentru anii de pensie. Acolo își petrecea întotdeauna verile. Până la urmă, a decis că se va muta în Ungaria, unde va trăi cu banii obținuți din vânzarea apartamentului său din Germania.

Sebastian spune că Ungaria a apărut ca destinație pentru anii de pensie după o emisiune de televiziune. Postul Mitteldeutscher Rundfunk (MRD) a difuzat un reportaj despre emigrarea cetățenilor germani în Ungaria. Desprea aceasta a scris în detaliu, la acea vreme, şi ziarul ungar „Világgazdaság”.

Sebastian a văzut abia atunci cât de mici sunt prețurile locuințelor în Ungaria, în comparație cu cele gdin Germania: „M-am interesat şi chiar aşa a fost. Viața în Ungaria este mult mai ieftină și mai confortabilă, așa că am început să căutăm o casă potrivită pentru noi la Lacul Balaton”.

„Am devenit săraci după o viață de muncă”

Ziarul spaniol ABC a relatat şi despre cazul Alinei, care în prezent trăieşte la Zánka, județul Veszprém, înpreună cu soţul ei. Alina spune că în Germania nu puteau, pur și simplu, să trăiasacă din pensii.

„A trebuit să trăim şi momentul în care la Palatinat (Germania de Vest, Renania – n.red.) am devenit săraci după o viață de muncă, însă aici trăim confortabil din pensia noastră de 1.400 de euro”, afirmă Alina, menţionând că și prețul scăzut al locuinţei a fost decisiv pentru ei. La fel, și mâncarea ieftină. Nu numai că au putut să-și cumpere o casă nouă din vânzarea apartamentului lor din Germania, dar au putut să-și pună și bani deoparte.

„La Keszthely se poate cumpăra o proprietate complet renovată cu un teren de 5.000 de metri pătrați pentru 49.000 de euro. În Germania, nici măcar un garaj nu se poate cumpăra cu aceşti bani”, spune agentul imobiliar german Otmar Heider, care locuiește de 20 de ani în Ungaria.

„Este foarte nedrept”

Poate cea mai emoționantă relatare a fost dată pentru ziarul ABC de către Beate, în vârstă de 77 de ani, care a spus că la această vârstă nu mai este nevoie de lux, ci doar de liniște. A fost foarte tristă când a fost nevoită să-și vândă apartamentul de pe Skalitzer Strasse din cartierul Kreuzberg din Berlin. „Era moștenirea părinților și bunicilor mei. Știu cât de greu le-a fost să reconstruiască după război, dar în această zonă nu se poate trăi, este pur și simplu un focar de droguri și violență. Este înfricoșător să ieși pe stradă. Nu ne puteam permite să facem cumpărături într-o altă zonă a Berlinului”.

Margarete este din Würzburg și a plecat și ea în Ungaria. „Am muncit si am plătit impozite mai bine de 33 de ani. Acum, la 82 de ani, ar trebui să trăiesc cu aproape 800 de euro pe lună, ceea ce înseamnă sărăcie în Germania. Este foarte nedrept, statul german a uitat de noi”, a spus Margarete, potrivit căreia din acest motiv tot mai mulți pensionari migrează în alte țări unde pur și simplu sunt tratați mai bine.

Anke locuiește într-un azil de bătrâni din Ungaria. S-a mutat în Ungaria cu speranța că va fi îngrijită mai bine. În Germania, asistentele țipau mult la ea. După pandemia de COVID, fiul său a ajutat-o să fie acceptată într-o instituție din Ungaria, unde până acum a beneficiat de un tratatment mai bun.

h3. Lacul Balaton, paradisul pensionarilor germani

În Ungaria, numărul pensionarilor germani care locuiesc permanent în țară a crescut semnificativ. În 2021, Instituţia Federală Germană pentru Asigurări de Pensii a transferat pensiile în conturi bancare ungare pentru 5.398 de persoane.

Datele pentru anul 2022 nu sunt cunoscute încă, dar, conform specialiştilor, acest număr a crescut: în prezent sunt în procesare în jur de 14.000 de cereri. De asemenea, se știe că anul trecut au cerut asistență socială cu 67.000 de pensionari germani mai mulți decât în ​​2021, pe motiv că pensia lor nu acoperă nivelul minim de existență. Astfel, sunt deja în total 1,2 milioane, iar numărul lor a crescut cu 6 la sută numai în 2022. Motivele acestei situaţii create trebuie căutate în perioada fostului cancelar Gerhardt Schröder, care în 2003 a depus reforma numită Agenda 2010, care a restructurat sistemul german de asistență socială. Mulți pensionari germani consideră că din cauza acestui program au scăzut pensiile.

Astăzi, Lacul Balaton este denumit „noul paradis al pensionarilor germani”. Germanii se mută în Ungaria cu miile, iar acest lucru a atras atenția şi presei germane. Unul dintre posturile publice de televiziune germane a încercat să dezvăluie motivele şi a ajuns la concluzia că germanii aleg Ungaria în masă mai ales din motive politice, dar și pentru prețurile mici.

(Sursa: vg.hu – Rador / Foto: Dreamstime.com)

spot_img